25. til 28. januar 2018 arrangerte FjellTid vinterhelg på Danebu Kongsgaard for tredje året på rad. Dette var min andre FjellTid-tur og første tur til Valdres og den levde opp til forventningene. God mat, flotte folk, fantastisk vær og FjellTid-stemning så det holdt.

Jeg reiste fra Sørlandet, nærmere bestemt Nodeland i Songdalen kommune (nord-vest for Kristiansand) kl 10:00 på torsdagen. Etter tre dager med sammenhengende regnvær var det godt å endelig se sola og livets kilde holdt meg med selskap hele veien til Valdres. Ankomst Danebu var kl 17:00 og etter 6 timer kjøring var det deilig å kunne slenge seg 10 minutter på senga. Utsikten fra vinduet var fantastisk og det føltes som om vi befant oss på taket av Valdres.

 

 

 

 

I peisestua ble det hyggelige gjensyn med FjellTidere fra tidligere og nye bekjentskaper ble stiftet. Kl 19:00 fikk vi servert en nydelig gryterett.

 

 

 

 

Fredag våknet vi til skyfri himmel, knakende snø under skosålene og rim på bilene. Etter frokost fikk noen av oss en innføring i prepping av ski før vi lærte skiteknikk av Erling Jevne. Det ble diagonalgang med og uten staver, staking, dobbelttak med fraspark og løping i bakker. Skikurset foregikk i en ringløype rett utenfor hotellet og Jevne tok seg til tid hver enkelt av oss. For min del var det dobbelttak med fraspark som var vanskeligst å skjønne, før det gikk opp for meg at frasparket gjøres idet man flytter stavene forover.

 

 

 

 

Klokken 12:00 fyrte kokken grillen og vi nøt både burgere og pølser på tunet. Erling Jevne fortsatte med skikurs for en ny gruppe etter lunsj. Jeg valgte å ta det rolig, nyte finværet og ta bilder. Det ble også tid til en Baileys Ice Coffee Latte i solnedgangen.

 

 

 

 

Utover ettermiddagen og kvelden ankom det flere FjellTidere og ved middag kl 19:00 telte vi over 40 personer. Kveldens rett var en fantastisk fjellburger.

 

 

Lørdag morgen kunne minne om en reprise av fredagen, med knall blå himmel og 12 kalde på gradestokken. De sprekeste reiste med buss nordover for å gå siste del av Valdresmarsjen, min plan var egentlig å stå i bakken denne dagen, men på grunn av laber oppslutning valgte jeg å bli med på en kortere skitur og jeg angrer ikke. FjellTid-Tarjei stod for underholdningen ved å tryne under ei gran.

 

 

 

 

En gapahuk gjorde seg fint som rasteplass hvor vi tente bål og grillet ostesmørbrød før turen gikk tilbake til hotellet.

 

 

 

 

Utover ettermiddagen ble det etter hvert hektisk for turlederne da det viste seg at noen av de som var på langtur lå lenger bak skjema enn forventet. Heldigvis var alle tilbake før trerettersmiddagen kl 20:00. Fersk ørret til forrett.

 

 

 

Lokal fjellgris til hovedrett

 

 

Og brunostis til dessert.

 

 

 

Sistnevnte var overraskende god, og det kommer fra en som ikke spiser brunost. Utover kvelden ble det samtaler og utsøkt FjellTid-stemning med musikk til langt på natt mens vinden og snøen kranglet i mørket utenfor.

 

 

Søndag begynte slik lørdag hadde sluttet, med snø og vind. Tåka lå som et lokk over dalen og blokkerte utsikten. På grunn av den lange reiseveien valgte jeg å sette kursen hjemover allerede klokken 11:00, men rakk å bli med på gruppebildet ute på verandaen.

 

 

 

 

Det ble ikke slalåm på meg i år, men det skal det gjøres noe med til neste år. Jeg skal definitivt tilbake til Danebu, Valdres sin skjulte perle. Håper å se deg der, det er ingen grunn til å nøle.

 

 

Mårten

 

Gjør som Mårten og bli med oss på Vintersamlingen på Danebu 23.-26.januar 2020! Vi har noen få plasser igjen, så skynd deg og meld deg på du også!

Om artikkelforfatteren:

Mårten

Mårten

Hei. Jeg heter Mårten og er en hyggelig sørlendning som liker å gå på tur, men som gjerne skulle hatt turfølge. Jeg er utdannet elektriker og energimontør. På fritida går det mye i skriving, jeg debuterte med en krimroman med handling fra Kristiansand i 2016, den uavhenginge oppfølgeren kom i 2018. Jeg driver også med amatørteater/revy.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden