Gjengen i Vipåtur.no gir sine beste anbefalinger til hvordan du kan kle deg fra topp til tå på høstturene – både på mildere og kjøligere dager, men også på regnværsdager.

Å gå på tur handler om å være komfortabel, tørr og akkurat passe varm. For å oppnå dette er det lurt å starte i garderoben; hva kan funke til dager hvor det er mildt ute, men også til dager hvor det kan både kan bli regn- og vindfullt?

Da må vi gå tilbake til trelagsprinsippet hvorav det innerste laget bør være fukttransporterende, det midterste laget isolere og det ytterste laget beskytte mot vind og vann.

 

Foto: Fjelltider Nina i MoveOn Jostedal skalljakke

 

Klær til kjøligere høstdager

Når gradestokken synker, er det aller best å pakke seg inn – lag etter lag. Det som er genialt med dette er at man kan skrelle av seg plagg etter plagg for å regulere temperaturen best mulig, og ut ifra behov.

 

Varmt ullundertøy

Når det er kaldt ute, bør du gå for ullundertøy i 100 % merinoull – både longs og trøye. Skal du gå en veldig rask tur eller oppover i høyden, kan du heller vurdere 2-l ags ullundertøy med 70 % merinoull.

 

Tenk på god isolasjon

En fleecegenser kan du fint ha over ulltrøya, enten en tynnere fleecegenser eller en tykkere fleecegenser. Her bør du velge tykkelse på plagget ut ifra hvor raskt du skal gå. Jo tynnere, desto høyere intensitet bør det være på aktiviteten du skal begi deg ut på.

 

Foto: Fjelltider Nina i MoveOn Geilo fleecegenser fra vipåtur.no.

 

God beskyttelse

Over både ulltrøya og fleecegenseren, kan du gå for flere alternativer. Enten en deilig og tynn dunjakke som er enkel å pakke med seg, en tynn jakke som tåler vann og vind eller en jakke i materialet Isolight. Dette er et ypperlig isolasjonsplagg hvor du får mye varme for lite vekt. I tillegg holder den deg varm selv om plagget blir vått, puster godt og tørker fort.

 

Varmt tilbehør

Ikke glem å varme både hode, hals og bena på tur. Til kjøligere dager kan en lue i 100 % merinoull være lurt, eventuelt gå for den veldig praktiske balaclavaen som både varmer hode og hals. Ellers deilige ullsokker på føttene.

 

 

Foto: Fjelltider Nina i MoveOn Fjellbris unisex lue i 100 % merinoull og Jostedal skalljakke og skallbukse fra vipåtur.no.

 

Klær til regnværsdager

Vi som elsker friluftslivet, lar ikke dårlig vær stoppe oss– det er jo faktisk litt deilig å kjenne at man lever når vinden rusker godt i håret og regnet plasker ned i bakken.

 

Vanntette turbukser

Skulle det regne lett, kan du gå for en vanntett turbukse og turjakke med høy vannsøyle – tåler opptil 10 000 mm. I tillegg er egenskaper som vindtett lurt. Skulle det derimot bøtte ned utendørs, anbefaler vi å gå for en vanntett skalljakke og skallbukse med en høy vannsøyle – tåler opptil 20 000 mm.

 

Foto: Fjelltider Nina i MoveOn Jostedal vanntette turjakke og turbukse (skalljakke og skallbukse) fra vipåtur.no.

 

Foto: Fjelltider Nina i Ullfoss 2-lags ullundertøy, lue i 100 % merinoull og MoveOn Jostedal turbukse (skallbukse) fra vipåtur.no.

 

Foto: Fjelltider Nina i MoveOn vanntette Lyngen turbukse, turjakke og Fjellbris unisex lue fra vipåtur.no.

 

Smart tilbehør

Vanntette gamasjer kan du også vurdere da de også beskytter turbuksen mot søle – noe det typisk blir i skogen når det regner ute. Er det kjølig ute bør du også vurdere gode tursokker, hansker og lue, eventuelt balaclava.

 

Klær til mildere høstdager

Når temperaturen ute stiger og sola titter frem, kan det fort bli for varmt. Til slike dager kan du vurdere å gå for teknisk 2-lags ullundertøy  som er ypperlig til turer eller aktiviteter hvor du vil svette.

 

2-lags ullundertøy

Dette ullundertøyet fungerer slik at det innerste syntetiske laget transporterer bort svetten fra huden og det øverste laget i ull absorberer fukten. Slik blir du akkurat passe varm, men uten å bli klam. En perfekt kombinasjon, med andre ord.

 

Foto: Fjelltider Nina i MoveOn Ullfoss 2-lags ullundertøy fra vipåtur.no.

 

Lettere fleecegenser

Til mildere høstdager kan du også vurdere å gå for en tynnere fleecegenser som bidrar til at du blir akkurat passe varm.

Et alternativ til den vanlige varianten, kan du også vurdere en fleecegenser med vaffelmønster innvendig. Et slikt plagg er både supermykt, puster ekstra godt, og alt i alt et supert valg som det innerste plagget.

 

Foto: MoveOn fleecegenser Vågå med vaffelmønster innvendig fra vipåtur.no.

 

Jakke eller vest?

Er det veldig varmt, kan det være at det holder å ha en vest som både er lett, vindtett og vannavstøtende over. Eller så kan du trekke over en tynnere jakke som både er vann- og vindtett.

 

Stretchy turbukse

Når det er mildt ute, kan du fint gå for en tynnere turbukse med god stretch i. Disse er såpass fleksible at de kan strekkes like mye oppover som sideveis. Selv om de er tynne i stoffet, er de slitesterke og derfor allsidige. I tillegg er flere godt utstyrt med praktiske lommer. Tynne ullsokker er også deilig å ha på beina.

 

Foto: Bestselgeren MoveOn Odda turbukse med 4-veis stretch, Vemork fleecegenser og Alta Isolight jakke fra vipåtur.no.

Om artikkelforfatteren:

Katharina

Katharina

Markedssjef og en av eierne av nettbutikken vipåtur.no som byr på praktiske turklær til hele familien, og til folkelige priser. Vi lever av mantraet; det skal være lekende lett å komme seg ut på tur. Vi er stolte over å samarbeide med Fjelltid. Selv bor jeg i Oslo med to fantastiske barn og en samboer. Vi er stadig vekk ute i Oslo-marka, på hyttetur på Gaustablikk eller i Ål. Ellers er vi veldig glad i hav-aktiviteter.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter