Hva? Ingen emneknagger?
Husk å slenge på emneknagger på dine innlegg. :)

Nå kommer vi med tips og triks som du kan ta med deg ut på tur. Da snakker vi om noen forskjellige metoder man kan lage eller forbedre brennbart materiale på.

Bomulls Lunte
Bomullslunten er en blanding av fyrstikker og bomull. Hvis du har tilgang til en morter så er det veldig bra, men ellers går det også fint uten. Ta et par eller mer fyrstikker og knus hodene til pulver. Deretter blander du det med 0.1-0.3 dl lunket vann og rører det til du får en ren blanding. Da tar du din bomull og dypper den godt i blandingen. Etter at den har tatt til seg blandingen lar du den tørke 1 dag. Dette funker som et langvarig tennstoff som man kan bruke til bål.


Hvordan ta i bruk trepinner til fyr
Mange som lager bål prøver å finne den beste ildstarteren rundt seg. Noen ganger er det vanskelig å finne noe som helst, men de fleste gangene man finner noe så er det små trepinner. Hvis det er tørt så går det vanligvis greit å tenne de, men det er ikke alltid tørt. Et triks som har hjulpet meg mange ganger er «Fjærpinnetrikset».
Det du gjør er å ta hva en du finner av pinner. Bare bruk en pinne til dette, men du kan finne flere hvis ikke første funker. For dette trenger du en spikkekniv, men improviser gjerne med andre skarpe materiale. Ta spikkekniven din og skjær tynne og flate partier på tuppen av pinnen uten at trehuden faller av. Lag små skiver med tynne flate treblader som stikker ut fra øvre delen av pinnen. Det skal ligne en støvkost.
Denne metoden gjør det lettere for pinnen å ta fyr hvis den ikke er så tørr eller er fuktig. De tynne skivene tar lett fyr.


Bomulls Cigarette
Denne metoden er veldig spesiell og morsom. For dette trenger du bomull, aske(Fra bålet og det skal ikke være varmt) eller tamponger hvis du tilfeldigvis har med det.
Ta bomullet eller tampongen og rull den ut till en 5x5cm eller mer en 2×2. Ta asken og strø en tyn linje på den ene kanten av bomullen din. Rull den til en cigarette og stram den godt.
Nå er det tid for magi. Ta din «Bomulls cigarette» og putt den imellom to flater. Dette kan være to treflater eller andre flate ting. Nå skal du rulle flatene med bomullscigaretten imellom ganske fort og med medium trykk.
Det som skjer når du gjør dette er at friksjonen med karbon partiklene og trykket du lager lager små gnister i bomullet. Dette gir deg en sjanse til å starte bålet.Photo: lionel-abrial Kontakt: on unsplash


God tur! Og lykke til med bålet! 🙂


NB: I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge.

Om artikkelforfatteren:

Picture of Redjo

Redjo

Vokst opp i Gol. Flytta til Sandefjord i 2009 og deretter Tønsberg i 2016. Har gått media på videregående og nå jobber jeg hos FjellTid. Driver med musikk, lyddesign, programmering og mange andre småting.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden