Jøye meg! Jeg skjønner ikke hvordan jeg har fått gått på ski jeg! I kveld har jeg vært på gratis smørekurs for damer! En mann som skulle lære ca 25 damer å smøre ski.

Smøring! Må ha det. Bare må ha det!

 

Ski er ikke ski… og smøring er ikke smøring… Først må man velge om man skal ha smørefrie ski, felleski eller smøreski. Alle skryter så fælt av felleski. Men, jeg synes liksom at det er å jukse litt jeg. Felleski er vanlige ski, med to stoff-striper midt under der man til vanlig skal ha på smøring. For garantert godt feste. Men, hvis du tror at du slipper å gjøre noe som helst med felleski, så tar du feil. Du må skal nemlig rense dem og glide dem for god gli. Og disse stoff-stripene skal renses og impregneres. For at det ikke skal feste seg rusk og rask. Og, på et tidspunkt må du kanskje bytte ut disse stoff-stripene. Men da skal du gå langt. De skulle visst holde i hvertfall 150 mil. Så, akkurat det er på pluss-siden for mitt vedkommende. Hvis du tenker at det bare er å sette på noen stoff-striper på de gamle smøreskiene dine, må jeg dessverre skuffe deg. Det ser nesten ut som noen har gjort det selv på disse felleskiene, men det er en egen studie å frese akkurat dype nok spor i skiene og sette på disse fellene.

 

Smørefrie ski sier seg jo selv. Det er i hvert fall juks. Vet ikke om det er noen voksne som bruker det jeg, eller om det er bare barn. Med sånne foreldre som meg. Som vil ha det litt lettvint. Enkelt da. Passer på alle fører. Men, jeg husker at mine unger ikke var særlig fornøyde med disse, det var så dårlig glid. Og det er et rart sus i dem, haha.

 

Nei, takke meg til smøreski. Det har jeg i hvert fall tenkt frem til i dag. Og, det må jo ha vært helt utrolig flaks at jeg har kommet meg rundt i løypene. For jeg har bare smurt på Blå Swix jeg og det har funka som ei kule… Fornøyd med både feste og gli. Men, i dag har jeg altså lært å både rense ski. Glide ski. Og smøre ski! Og, jeg orket rett og slett ikke å regne ut hvor mye det vil koste meg å sette opp en sånn smørebod. For, skal du ha gode ski må du nesten ha det. Du trenger et smørestativ. Til å feste skiene i. Du trenger to strykejern. Ett for gliding og et for smøring. Er du litt gnien holder det med ett strykejern, men da må du rense det i mellom disse behandlingene. Så er det hva du skal ha under skiene. Voks eller klister? Det kommer an på temperaturen og snøkvaliteten. Er det finkornet tørr og kald snø eller det våt snø? Hard snø?

 

Rubben må pusse… tror jeg det var…

 

Dette er jo en studie. Og – noe man kan få dilla på! Nå vil jeg ha alt! Jeg vil ha min egen smørebod! Jeg vil ha turski. Skøyteski. Ski for kulde- og mildvær. Var det noen som nevnte midtlivskrisa?? Haha. Som sagt, jeg har tatt med meg Blå Swix og smørekloss jeg. Puttet skiene i bilen og dratt opp i skogen. Klint på litt smøring og gått. Men, i dag har jeg også lært at ulike typer snø sliter smøring og klister av, kanskje etter bare noen kilometer, så man må ha med seg litt ekstra på lomma.

 

Og de strekene som er tegnet på skiene dine. Det er ulike smøresoner! Korteste sone midt under skien brukes til klister. Den bredeste til voks. Husk at det skal være grunning under både voks og klister. Og – et nylært smøretriks fra meg. Helt gratis! Alt som har med gli å gjøre er bak på skien. Feste er foran. Så, hvis du har bakglatte ski – må du smøre litt lenger frem på skiene! Ikke bak!

 

Se det! Kort oppsummert synes jeg at jeg lærte meg veldig mye om smøring av ski – på ganske kort tid. I teorien. Det så ganske enkelt ut. Så gjenstår det å se hvordan dette blir i praksis. Har nesten litt prestasjonsangst jeg nå! For meg selv! Kommer jeg til å klare det her?? Eller kommer jeg til å smøre meg helt bort?

 

 

 

skisporet.no finner du smøretips til den løypa du skal gå 🙂

 

Lyst til å lese mer fra /Gry? Da kan du sjekke ut bloggen hennes!

 

 

Om artikkelforfatteren:

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter