Natur som et lavterskeltilbud burde promoteres mye mer! For hva er egentlig friluftsliv? For meg handler det om å VÆRE UTE I NATUREN!

Jeg synes det er veldig spennende å lese om folk som har forandret livet sitt pga friluftsliv. Akkurat som jeg selv har gjort! Det å være ute i naturen sitter nok dypere i mennesket enn man tror. Det er veldig sjelden man hører om folk som har startet med friluftsliv, men som synes det er så kjedelig at de slutter igjen. De fleste blir hektet for livet bare etter få turer. Men det er utrolig mange mennesker som ikke begynner. I media skrives det mye, man kan følge blogger og Instagram for inspirasjon. Men veldig ofte er det så veldig seriøst. Det er vinterturer med pulk og 20 minus, det er toppturer i Sunmørsalpene, breeer, klatring, packraft og soveposer til 5000 kroner! Men det trenger jo ikke være sånn!

 

Her har vi gått 600 meter fra bilen, å fikk en opplevelse for livet! (Sandtjønn, Marnardal januar 2019 )

 

 

For meg handler det om å VÆRE UTE I NATUREN!

 

Natur som et lavterskeltilbud burde promoteres mye mer! For hva er egentlig friluftsliv? For meg handler det om å VÆRE UTE I NATUREN! Om du går 1 minutt, eller 10 timer, om du sover ute på en fjelltopp,  om du telter i hagen din, eller om du rett og slett bare lar vær å ligge i telt! Om du har bergansjakke til 3000, eller om du har kjøpte jakke på sportsoutleten til 300. Sånne ting betyr ingenting. Det er hva du liker som betyr noe! Man må ikke føle at man ikke er et ordentlig friluftsmenneske, bare fordi man ikke har en rå instagramkonto, dyre merkeklær eller spektakulære turer å gå. Det beste er vel egentlig å ikke følge disse store friluftsmenneskene, men heller kjøre sitt eget løp og finne ut hva man selv ønsker at friluftslivet skal være.

 

Jeg elsker ski, hund, fotografering, blåveis og bærplukking best!

 

 

Jeg har og vært misunnelig å mange instagramere. For sannheten er vel den, at jeg bor på det kjedeligste stedet i heeeeele Norge når det kommer til natur….. Eller gjør jeg det?

 

Etter 1 mnd på tur i Norges vakre fjellheim, så lengter jeg så utroligt mye hjem til skogen vår. For det er mitt friluftsliv.

 

 

Mine tips for å starte DITT friluftsliv:

 

  • Legg lista lav, men ikke for lav. Å gå på tur i dongeri og joggesko kan gi deg kjipe nok opplevelser til at du tror at friluftsliv ikke er noe for deg. 

 

  • Gode klær er viktig, MEN det trenger ikke koste flesk! Noen gode tursko som er vanntette er viktig. Det er masse god sko på tilbud titt og ofte. Kjøper du fjorårets farger og modeller slipper du billig unna. Mitt siste tilskudd er et par vanntette Bergans skinnsko, halvhøye med god polstring. De kostet 300,- på XXL!! Kjempe gode sko, på supertilbud!

 

  • Du finner masse gode uteklær på salg! Istedenfor å kikke innom G-Sport, så kikk innom Sportsoutlet. Prisene kan ikke sammenlignes!!

 

  • Å være god og varm er rett og slett det viktigste. Jeg har alltid sekk med meg, nesten uansett å kort turen er. Går man et stykke og blir svett, er det å kunne bytte til en tørr ullundertrøye alt som skal til for å skille en miserabel tur, med en fantastisk tur!

 

  • Skal man lære å bli glad i en aktivitet, bør man ikke bruke det dårligste utstyret….det kan være nok til å tro at denne aktiviteten ikke er noe for meg. Ingenting ødelegger en tur mer, en kalde tær, gnagsår, ukomfortable klær og blaut undertøy!

 

Godt kledd!

 

  • Ha med mat! Her kan man eksperimentere med ALT! Er man glad i god mat, kan det å lage gourmet mat på tur ,være med på å gi friluftslivet det dyttet du trenger for å bli hektet! Reinskav på en fjelltopp kan være en fantastisk opplevelse! Men brødskiver med leverpostei under en gram kan gjøre samme nytten! Ja takk begge deler! Det viktigste er at man har med noe. Blir man tom og sliten kan turen føles uoverkommelig, da er det utrolig hva en banan eller noen nøtter kan gjøre med humøret!

 

  • Gjør turen til din egen. Er du av den sosiale typen, kan du velge turer der det fins mange andre mennesker. Det kan være kjempe koselig og sånn kan eviglange vennskap oppstå. Meld deg gjerne på en av FjellTids turer her! Er man ikke fullt så sosial, kan det være lurt å velge turer der andre ikke går. Å gå i kø er ikke alltid så sjarmerende. 

 

Venner for livet på tur!

 

  • Finn et godt kart. Jeg bruker Norgeskart og er veldig fornøyd med det. Der står så og si ALLE stier du kan finne i Norge. Her er det bare å velge og vrake! Velg enkle korte turer i starten, men ikke vær redd for å utfordre deg selv, det er da man får mestering! Mestring er liksom en av friluftslivets største belønninger! Så hiv deg litt ut i det ukjente (på en trygg måte 😉 ) Jeg bruker endomondo, der kan man følge trekking på kartet og vet hele tiden hvor man er. (bare sørg for nok strøm!!) Å det er morro å kunne se hvor mange kilometer man har gått og ha en oversikt over turer man har gått tidligere.

 

Utfordringer!

 

  • For å starte med å gå tur regelmessig og gjøre det spennende så man får lyst til å gå mer. Så anbefaler jeg feks telltur. Her kan du bruke Norgeskart. Der ligger alle tellturene inne. Det er mange flotte turer i ditt nærmiljø. Man får poeng for turene. Gå inn å se og bli inspirert!

 

Nei, nå skinner sola fra en blå himmel her! Så nå skal sekken pakkes å meg og Mathilde skal ut å lete etter nye vann til prosjektet mitt!

 

Ha en fin dag og KOM DEG UT!Vil du lese mer fra Marianne? Sjekk ut bloggen her!

Om artikkelforfatteren:

Marianne

Marianne

Hjemmeværende, så går mye tur på dagtid i nærmiljøet. Veldig opptatt av historie, stedsnavn og tufter. Blir mye fotografering.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden