Er du ut på en lang tur og har gått tom for vann? Vann er den viktigste næringen kroppen trenger for å holde kroppen i gang. Vannmangel kan føre til fatale utfall, og kan være vanskelig skaffe seg på lange turer. Vi skal snakke om mulige måter å skaffe seg friskt vann ute i naturen og hva slags vann som ikke bør drikkes.

Hvor viktig er vann?​

Kroppen til mennesket består av 58-78% vann og er livsviktig. Vann trenger heller ikke å bli drukket fra munnen, men kan bli absorbert av kroppens største organ, som er huden. Dehydrering er mangel på hele veske i kroppen din. Det meste et menneske kan holde ut er 25% før det dør. Derfor er det vikitg å drikke og spesielt på varme dager. Mange eldre mennesker vet ikke at de må drikke før de er dehydrert og er farlig. Regelen er 2 liter vann om dagen, men alle personer har sine grenser og mengder som må bli tilpasset for dem. Mengder vann man burde drikke er bestemt på hvor mye du veier, miljø, gener og diet.

Bekker, elver og ferskvann​

Det første man bør gjøre når man ikke har vann og er strandet på et øde sted er å finne kilder til vann. Noen av de stedene kan være bekker, elver eller småstrømmer med vann. Er disse kildene rene tror du? Ikke alle. Mange steder har bakterie eller virus som kan skade deg eller få deg syk. Mange turgående har med seg et filter man får kjøpt på nett eller overlevelsesbutikker som filtrerer skitten vann for å gjøre det drikkbart. Aldri drikk vann fra bekker, elver eller lignende fra nedre delen, men helst fra kjernen som er lenger opp. Utenom bakterielle og virus infeksjoner kan vannet være forgiftet på mange andre måter. Tungmetaller fra industri og gruvedrift kan forurense drikkevann og kan gjøre det giftig. Gasser og avfall fra industri kan også skape sur nedbør og legge seg over jord, løsmasser og berggrunn.

Så hvor kan jeg drikke vann i naturen?​

De fleste fjell og naturområder har bekker eller elver. Det man kan gjøre er å bruke filter som man bruker for å rense vannet før det kommer i kontakt med munnen. Disse produktene blir solgt på nettet. Man kan prøve seg på apoteket for å finne slikt, men ellers er det på nettet. En annen ting er å koke vann 4-5 minutter hvis du mistenker at vannet kan være forurenset av ulike grunner. Det kan være fabrikker i nærheten eller avfall fra dyr og døde dyr. Disse bakteriene er skadelige, og skal helst ikke drikke vann i disse omstendighetene.

Her er tips fra tatt fra Folkehelseinstituttet:

– Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig vann fra små vann, elver og bekker. Vannet kan drikkes hvis man koker det eller desinfiserer på annen måte.

Drikkevann fra brønn:

Desinfisering kan skje med klor. Vanlig husholdningsklorin kan benyttes, styrken er vanligvis ca 4% klor, og en drøy liter tilsetters per kubikkmeter(1000 liter) vann i brønnen (gir 40-50 milligram klor per liter vann). Rør godt rundt, og la det hele stå i 24 timer.


Vann
Photo by Braden Barwich on Unsplash


God tur! 🙂

Om artikkelforfatteren:

Redjo

Redjo

Vokst opp i Gol. Flytta til Sandefjord i 2009 og deretter Tønsberg i 2016. Har gått media på videregående og nå jobber jeg hos FjellTid. Driver med musikk, lyddesign, programmering og mange andre småting.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter