Man hører det hver eneste vinter og når det nærmer seg påsken, blir det enda mer forsterket. Det er de skumle farene som skjuler seg i snøen vi snakker om.

Annonse:

Så lenge jeg kan huske, ja til og med før det, har jeg vært på fjellet i påsken. I min barndom var vi alltid på familiehytten i Suldal i Rogaland. Her var det hverken innlagt vann eller strøm, og TV var byttet ut med peis. Ute var det verken oppkjørte løyper eller skianlegg til tross for et kupert område med fjellsider på alle kanter. Ofte kunne vi høre høye brak av snøen som raste nedover de bratte fjellsidene.

 

 

I min ungdomstid begynte jeg å engasjere meg i Ungdomsgruppa i Turistforeningen. Hytteturene med masete foreldre ble byttet ut med foreldrefrie turer i fjellets lekepark. Uten mobiltelefon og med liten erfaring gikk vi hytte til hytte i påsken. Turerfaringer delte vi flittig og selv om man hadde tatt et kurs eller to, lærte vi av hverandre. Vi kunne alt om fjellvettreglene (de gamle), snøhule kunne vi bygge, sekkene var fylt med turutstyr av beste sort, kart og kompass, var lett som en plett. Vi var fryktløse!

 

 

Når vi var hjemme var MacGyver byttet ut med legendariske skifilmer. Kveldene ble brukt til planlegging av nye fjell å erobre. Vi skulle nå bli pudderjegere.  Mestringsfølelsen av nedkjøringer fra bratte fjellsider, gjerne med en skalv eller to var stor. Vi ble på mange måter litt ruset av det og følte oss som ekte skihelter. Men var dette så lurt?

 

Det var først da jeg begynte på Øytun Folkehøgskole jeg forstod hvor idiotisk jeg hadde vært. Jeg gikk på linja «Friluftsliv – Off-Piste», for å få stå så mye som mulig på ski utenom allfarvei, men her handlet alt om snøskred og sikkerhet. Med kart og kompass, blyant og linjal, skredsøker, søkestang og spade. Alle redskaper ble flittig brukt for å trene og lære om de farene som truer i vinterfjellet.

 

 

Noen år senere ble jeg med Norgescupen i frikjøring som videofotograf. Sammen med noen av verdens beste skikjørere reiste jeg rundt i Norge og filmet våghalser på ski. Sikkerheten var på aller høyeste nivå, til tross for ville utforkjøringer. En av de viktigste tingene jeg husker fra dette, var hvor RESPEKT ALLE HADDE FOR SNØSKRED!

 

 

I dag høre vi veldig ofte om folk som blir tatt av snøskred og jeg kjenner det stikker ekstra i magen hver gang noen mister livet i snømassene. Når navn og bilde blir offentliggjort får jeg klump i halsen og tenker at det kan være DEG, NOEN JEG ER GLAD I eller MEG!

 

På Vårskisamlingen i Jotunheimen 25.-28.april legger vi ekstra stor vekt på sikkerheten og har invitert med oss Fjellkjeden.no til å gi oss en innføring i sikkerheten om snøskred, og hvordan vi kan bruke skredvarslene enda bedre. Sammen skal vi hjelpe hverandre og dele vår kunnskap slik at vi alle får en bedre forståelse av snøskred. Dette kan du ikke gå glipp av! For innen snøskred og sikkerhet blir du aldri ferdig utlært!

 

MELD MEG PÅ NÅ!

 

Vi anbefaler samtlige til å ha komplett skredutstyr og å lære seg å bruke dette!
På Vårskisamlingen i Jotunheimen får vi alle en innføring i hvordan vi bruker dette!

Annonse:

Likte du artikkelen?

Share on facebook
Del på Facebook
Share on twitter
Del på Twitter
Share on linkedin
Del på Linkdin
Share on pinterest
Del på Pinterest

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter