Nytt år, nye muligheter. Har du gått i Jotunheimen før? Kanskje det er turen for 2019? Her kommer ett tips til en rute du kan gå fra Spiterstulen - Leirvassbu.

Det er så mange flotte ruter å velge i Jotunheimen, og alle er varierte. Jotunheimen er ikke bare rette, slake stier. Her må du gå over områder med både ur og snø, krysse små og store elver. Men er det ikke dette som gjør det spennende å vandre i fjellheimen?
For hver meter du går ser du noe nytt. Du får naturen helt innpå deg og den er spektakulær!
Den 14 kilometer lange turen fra Spiterstulen til Leirvassbu som tar deg slak oppover Visdalen og elven Visa.Noen hundre meter fra Spiterstulen kan du se Eventyrisen (kallenavnet på den nedre delen av Svellnosbrean) på høyre side oppi fjellsiden. Den har trukket seg voldsomt tilbake bare de siste 10 årene og dette kan en tydelig se. Hvis du har lyst å se brefallet på nært hold kan du få guidet brevandringstur fra Spiterstulen.Ca. 4 km fra Spiterstulen ligger det en idyllisk plass ved elva som passer perfekt til å ta en rast og en matbit. Hvit stein, nydelig farge på vannet. Innbydende, men kanskje litt kaldt å bade i.Oppi dalen kommer den majestetiske Kyrkja (2032 moh) til syne. Et vakkert skue og som bare bedre jo nærmere du kommer.Den siste delen av dalen må du over en stor elv. Litt usikker på hvordan det er å komme seg over denne på en vanlig sommer der vannstanden er normal, men det er store steiner som du kan hoppe på. Har du gode vanntette sko bør dette ikke være noe problem.Under Kyrkja ligger to vann som kan innbyde på et bad. For dem som telter er dette en veldig fin plass å slå leir.Noen partier ned til Leirvassbu er steinete, så gå forsiktig. Det kan være lurt å ta med noen gåstaver eller finne deg en ordentlig kjepp.


«… Så tilgjengelig den er for synet,
så aristokratisk og utilgjengelig er den for nærmere omgang.
Over Kirkens urer og glatte vegge har ingen dristet sig til at klyve op,
ingen menneskelig fot har stået på Kirkens top,
og det vil vel heller ingen komme å stå der …»

Emanuel Mohn i DNTs årbok 1874Etappen er enkel, men bruk tiden godt. Husk å se deg tilbake for å nyte utsikten nedover dalen. En glemmer fort at terrenget endrer seg på den tilbakelagte veien. Ikke ha hastverk og nyt naturen. Er det ikke akkurat derfor du er på tur?
Visste du at den første steinbua ved Leirvassbu for fotturister ble bygget allerede i 1875. I steinbua var det fire senger og basis kjøkkenutstyr.


Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god tur og publiser gjerne dine bilder på FjellTid.


Se andre bilder av min vandring i Jotunheimen sommeren 2018 på instagramkontoen @ellysletten

Om artikkelforfatteren:

Picture of Elisabeth Sletten

Elisabeth Sletten

Turer i skog og mark, med eller uten telt. Prøver å ikke gå en fjelltopp to ganger ;) Vi har jo så mange å ta av! Sosial, organisator og ivrer alltid etter neste tur.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden