Andre helga i oktober kan du få en eventyrlig tur til Svalbard sammen med FjellTid. Det blir opplevelser utenom det vanlige, mat som du kanskje ikke har smakt før og minner du lever lenge på. FjellTid-ambassadør og skribent Elisabeth tok turen i august for å sjekke ut forholdene. Her kan du lese om hennes tur.

Lengre nord i Norge kommer du deg ikke. Naturen og faunaen her er noe du aldri har sett tidligere. Været kan skifte fort og kan by på alle årstider på en dag, som resten av Nord-Norge. Dette gjør det ikke mindre spennende å oppleve dette øysamfunnet.

 

 

 

Hva med en fartsfyllt tur med ATV?

 

I programmet vil du kjøre disse tøffe firhjulingene innover Adventdalen opp mot gruve 7. Du vil få din egen firhjuling som håndteres enkelt. Dette er en annen form for opplevelse da du opplever naturen på en helt annen måte enn ved å sitte i en bil som et eksempel. Det vil være stopp på turen der guiden forteller interessante historier og fakta om både dalen og faunaen i området.

 

 

Vi var så heldig å se en binne med unge da vi var på tur. De lå på den andre siden av dalen og sov hele dagen. Det skal sies at de var 4 km fra oss så vi så dessverre ikke mer enn en stor hvit dott. Turen fortsatte opp mot gruve 7, men på grunn av tett tåke fikk vi dessverre ikke den beste utsikten denne dagen. Turen avsluttet med en tur innom Svalbard husky der vi fikk hilse på hundene.

 

 

 

Forlenge turen din på hundesledetur med Svalbard Husky!

 

Hvis du ønsker å forlenge turen din kan du blant annet dra på hundesledetur med Svalbard Husky. Selskapet er det eneste på Svalbard som har tillatelse til å kjøre på tundraen. På vinteren kjøres det med hundeslede, men på sommeren bruker man en slede med hjul.

 

 

Med dette kan vi ta oss ut på tundraen og komme tett innpå naturen. Du forbereder hundene selv der du henter dem i innhengingen og “sleder” dem på “vognen”. Dette er maskiner på fire bein som jobber hardt og elsker det de gjør.

 

Etter turen får du muligheten til å kose med hundene og hvis der er et kull med valper kan du komme i innhengningen og hilse på.
Det er viktig for Svalbard Husky at hundene er vante med mennesker og sosialiserer dem helt fra dem er født.

 

 

Reinsdyr på Svalbard.

 

Reinsdyrene som lever på Svalbard har en litt annen form enn de som du ser på fastlandet. De er mer kompakte og har kortere bein. Du kan ofte se dem gresse i byen for de er ikke veldig sky.

 

 

Visste du at det ikke vokser høye trær på Svalbard?

 

Det er dessverre lite fora som overlever her oppe. Kun noen få blomstret, litt sopp (som vokser på reinsdyret sitt avføring) og noen gresstuster. Ellers er det kun berg og fjell. Er du riktig så heldig får du smake på både reinsdyr og soppen som vokser og lever på øya.

 

 

Pyramiden.

 

Å oppleve den fraflyttede gruvebyen Pyramiden må være en av topp 10 å gjøre på Svalbard. Tenk den å vandre i denne forlatte gruvebyen som tidligere huset 1500? mennesker. Her er det svømmehall, kinosal, gymsal og skole.

 

Photo by Vince Gx on Unsplash

 

Visste du at da denne byen var aktiv ble det holdt turneringer i gymsalen og utøvere fra både Barentsburg og Longyearbyen kom hit for å konkurrere?

 

 

Svalbard Museum

 

Mens du er her må du ta deg en tur på museet som ligger i samme bygg som universitetet. det er absolutt verd turen. Her får du lese om Svalbards historie og se hvordan folk bodde før i tiden i gamle fangst-hytter og se flotte bilder fra denne unike øya.

 

 

Verdens Nordligste Campingplass!

 

Visste du at Svalbard har den campingplassen som ligger lengst nord i verden? Ta deg gjerne en tur hit. Du kommer deg dit ved å ta flybussen til flyplassen og gå ti minutter ned til havet som den ligger ved. Ellers kan du leie deg sykkel og utforske byen på denne måten.

 

 

Som du skjønner er dette en tur du bare er nødt til å bestille. En tur som ikke går i glemmeboken med det første! Bestill turen din her!

 

Har du spørsmål om min tur må du ikke nøle med å ta kontakt med meg.

 

 

Om artikkelforfatteren:

Elisabeth Sletten

Elisabeth Sletten

Turer i skog og mark, med eller uten telt. Prøver å ikke gå en fjelltopp to ganger ;) Vi har jo så mange å ta av! Sosial, organisator og ivrer alltid etter neste tur.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden