Så lenge jeg kan huske har angsten vært en stor del av livet mitt. Jeg har ikke alltid visst hva det var eller hva som forårsaket det, men jeg har alltid vært redd, og som liten kunne jeg ligge våken hele netter å bekymre meg for alt mulig.

Thousands of tired, nerve-shaken, over civilized people are beginning to find out that going to the mountains is going home; that wilderness is a necessity; that mountain parks and reservations are useful not only as fountains of timber and irrigating rivers, but as fountains of life. 

 

  John Muir, 1901

 

 

I mange år var det hest som var min store lidenskap, og det reddet meg nok fra å isolere meg totalt, men også den delen av livet mitt var preget av angst. Jeg følte mye prestasjonspress, og følte aldri jeg var god nok. I situasjoner der jeg er trygg, med mennesker jeg kjenner og stoler på, har jeg helt klart et sterkt konkurranseinstinkt, men idet presset for å prestere blir for høyt, eller jeg er blant fremmede, kommer angsten krypende og sammen med den; tankene om at jeg ikke er god nok. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har takket nei til ting, ting som jeg virkelig har lyst til, fordi jeg er redd for å ikke få det til, for å dumme meg ut, og ikke minst; redd for å bli redd.

 

 

I naturen fant jeg endelig den roen jeg har letet så lenge etter. Der er det ingen dømmende blikk, og de eneste kravene til prestasjon er de kravene jeg selv setter. Det er det fine med friluftsliv, det har plass til absolutt alle, og uansett hvilken forutsetninger man har kan man finne glede og mestring i naturen. For min del har interessen for friluftsliv inspirert meg til å utfordre meg selv, til å møte nye mennesker og prøve ting jeg tidligere ikke ville drømt om å gjøre, og på grunn av det har jeg nå masse nye interesser og drømmer som får meg opp fra sofaen.

 

Norske leger burde skrive ut resepter på naturopplevelser og aktiviteter, det tror jeg kunne hjulpet mange! På Shetland gjør de faktisk nettopp det; https://www.norskfriluftsliv.no/skotske-leger-kan-gi-natur-pa-resept/. Heldigvis har også Norge nå stor fokus på friluftsliv, også i forbindelse med psykisk helse og jeg har troen på at at vi kommer til å se store utviklinger der i fremtiden. For de som er interessert i å lese mer om det har jeg lagt til noen linker i bunnen av artikkelen.

 

 

Ved å lære å leve med angsten og ikke la den styre livet mitt, kan jeg nå se at angsten faktisk har lært meg mye og gjort meg sterkere, mer ydmyk og den har faktisk åpnet mange dører for meg. Den er der fremdeles og det vil den nok alltid være, men nå er den ikke like altoppslukende og jeg har endelig funnet en plass jeg kan få fred fra den en liten stund; i naturen.

 

 

Helt til slutt vil jeg komme med en utfordring. Beveg deg utenfor komfortsonen denne høsten, kom deg ut og prøv noe du aldri har gjort før! Meld deg på en tur, et kurs, prøv klatring, ski eller sov ute under åpen himmel, mulighetene er uendelige. Legg gjerne ut bilder på Fjelltid og tagg med #FjelltiderUtenforKomfortsonen

Og for de som ikke kan eller vil kjøpe masse dyrt utstyr finnes det en fantastisk ordning som heter Bua, en utlånsordning som har alt du trenger til overnattingsturen, skituren og mer til. 

 

 

Om artikkelforfatteren:

Silje

Silje

Jeg er Silje, en 32 år gammel bergenser som er over gjennomsnittet glad i friluftsliv. Instagram: @siljeagdestein Blogg: https://www.siljeagdestein.no

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden