På yttersida av Kvaløya i Troms ligger Hillesøytoppen. Den er ikke spesielt høy, og omtales som nokså enkel å bestige. Hva er det med denne lave fjelltoppen som gjør at så mange likevel legger turen hit?

Hillesøytoppen er nær, tilgjengelig, spennende, og trygg. Jeg er klar for å ta turen opp det 211 moh høye fjellet. Turen beskrives av andre som enkel, mens den for meg er krevende nok. Den siste vårhelgen i mai, før naturen i nord har skiftet til grønne sommerklær, pakker vi kaffe og mat i sekken, og legger avgårde mot yttersida av Kvaløya.

 

Der ute mot nord ligger Håja og Tussøya til høyre

 

Som en del av det unike øyriket Hillesøy og Sommarøy ligger den lave robuste fjellformasjonen midt mellom det åpne storhavet på yttersida, og det lave landskapet på innersida.

 

Utsikt fra Hillesøyfjellet mot Hillesøy, Sommarøy og Kvaløyfjellene

 

Stien opp går over tørre berg og lyng, og det er litt brattere enn det jeg hadde sett for meg på forhånd. Den bratte stigningen er også grunnen til at det er satt opp kraftig tau festet i jernstenger langs nesten hele stien opp.

 

Tauet er godt å klamre seg til, og gjør det lettere å dra seg oppover de bratteste partiene. Jeg tar det i passe rolig tempo, – og før jeg vet ordet av det er vi oppe!

 

Hillesøytoppen ligger åpen foran oss, og uten annen vegetasjon enn fjorårets tørre gress, lyng og mose. Noen få lave bjørkekvister kjemper for sin eksistens, og vil nok vokse seg grønn en gang ut i juni.

 

På yttersida ligger storhavet!

 

Utsikten er alt annet en karrig. Utsikten alle veier er variert, fargerik, unik, og varm! Det er nettopp det som gjør at så mange vil opp på akkurat denne fjellkknausen på Hillesøy i Troms!

 

Utsikt mot sør mot Kvaløya, Malangen og Senja

 

Storhavet strekker seg så langt øyet kan nå, og enda lenger. Nabofjellet Håja i nord hviler som en hval i blågrått rolig hav. Kvaløyfjellene og Senja skimtes i det fjerne. Sommarøya med sine ukjente antall små øyer, og hvite strender som ligger klare for å møte nordnorsk sommer.

 

Når jeg står på Hillesøytoppen å ser utover det lave øyriket på innersida, framstår det tydelig for meg hvorfor Hillesøyfjellet er viktig. Hillesøya og Hillesøytoppen skjermer øyriket, fiskeværet, bebyggelsen, folkene, og båtene som ligger til kai.

 

Hillesøytoppen ligger som en beskyttende fjellrygg, og gir nødvendig ly til det lille bygdesamfunnet. Gjennom generasjoner har fjellet bidratt til at folk bor og lever her, og fjellet beskytter også i dag natur og mennesker mot kreftene storhavet stadig byr på.

 

Mat og litt kaffe i ly for vinden og ishavet

 

På toppen søker vi ly fra en kald vårvind mens vi spiser matpakken. Et godt voksent par på vei opp rusler forbi og spør i vinden; – kom dokker opp tauryggen eller sørsida?…..

 

På vei ned sørsida. Vakrere blir det ikke! Utsikt mot Edøya.

 

Vi kom opp tauryggen, og forstår ut fra spørsmålet at vi kan gå ned på sørsida. Nedturen langs fjellryggen her er også bratt, men med mer variert og frodig terreng. Veien ned byr på bratte stup, grønt hav og krittkvite små strender.

 

Bratt, grønt hav og hvite strender!

 

Vi følger stien, og ender opp i ei lita vik hvor vi rusler videre inn på bilveien. Herfra spaserer vi mellom vårgrønne sletter, hus, hytter, og tilbake til bilen.

 

Jeg fikk oppleve den nydelige Hillesøytoppen på yttersida av Kvaløya denne maidagen, og kanskje blir det en ny tur hit i løpet av sommeren. Men da for å være litt sammen med midnattsola. Det kan du nemlig oppleve akkurat her!

 

Du kan forøvrig også ha mange andre fine naturopplevelser i øyriket på yttersida av Kvaløya! Les mer her!

 

 

God sommer til deg!

 

 

Nyttig å vite

  • Turbeskrivelse Hillesøytoppen finner du på Ut.no
  • Turen passer også godt for barn
  • Det er mulig å ta buss fra Tromsø til Sommarøy og Hillesøy (Buss 420 eller 422. Bussturen tar litt over en time)
  • Ved bruk av bil tar det omlag 55 minutter fra Tromsø. Parkering ved ungdomshuset på Hillesøy. Vips parkeringsavgift på 50 kr til det lokale ungdomslaget. Plakat med vipsnr på parkeringsplassen.

Om artikkelforfatteren:

Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden