Ei 100 år gammel tretrapp klamrer seg fast i fjellsida innerst i Glomfjord i Meløy kommune. Den bratte trappa er noe helt utenom det vanlige. For godt over 40 år siden gikk jeg denne trappa sammen med mine foreldre. Historien sier at jeg skal ha vært et sted mellom 7 og 10 år. Jeg var knyttet fast til min far med tau.

 

Jeg har kun vage minner om turen. Nå er vi på vei opp den samme dalen. Over samme gyngende hengebru, for å ta turen opp på høyfjellet igjen. I ei gammel værslitt trapp. Det er bratt. Det er luftig. Det langt ned. Det er faktisk ganske skummelt.

 

Fykantrappa er en helt unik trapp fra Rallartiden med 1129 trappetrinn over 300 høydemeter. Noen kaller den også for Rallartrappa. Trappa finner du helt innerst i Glomfjord i Meløy. Trappa ligger kun 20 minutters kjøring fra isbreen Svartisen.

 

Mellom Fykantunnelen og Svartistunnelen langs RV 17, går det vei videre innover dalen som fører oss helt opp på Glomfjellet. Like før første tunnel innerst i Fykandalen tar vi til venstre, til parkeringsplassen for Fykantrappa.

 

I det du løfter blikket opp mot fjellsiden skimtes trappa som bokstavelig talt henger i bratte berget. Trappa omtales som Europas best bevarte trappeanlegg.

 

 

Fykantrappa ble bygget i 1919 av Rallarene. Rallaren var en anleggsarbeider som arbeidet med jernbanelinjer, veier, industrianlegg, eller gruvearbeid. I Meløy la de ned et stort arbeid med et vannkraftprosjekt innerst i Glomfjorden. Rallarene arbeidet på fjellet for å lede vannet ned til Glomfjord Kraftverk. Historiene om Rallaren, og livet de hadde her oppe på fjellet er fortsatt godt synlig.

 

Trappa er i dag en gammel tretrapp som biter seg fast i den massive fjellsiden. Fra parkeringsplassen og opp fjellveggen er det ca 1,7 km.

 

 

Dette er en utflukt som utfordrer både kropp og hode. Jeg vil faktisk kalle det en mental styrkeprøve. Men tør du ta turen, lover jeg deg en minnerik tur, og en helt unik utsikt.

 

Turen går først over elva på ei hengebru, så gjennom en bratt sti gjennom skog opp mot selve trappa. Hele turen til toppen av fjellet tar omlag en time. (Rolig gange, og med hvilepauser).

 

Som ungdom og voksen har jeg gått trappa mange ganger. Jeg har introdusert familien for trappa, og den helt spesielle “klatreturen”. Jeg kan avsløre at jeg i en periode faktisk var redd for høyden enkelte steder. Men nå har jeg bestemt meg for å gå de kjente trinnene igjen. Det er sommer, sol, og trappa er tørr og fin.

 

 

Trappa er åpen for alle, og man går turen på eget ansvar. Det er viktig å være klar over at trappa kan være glatt i fuktig vær. Kanskje kan turen vente til en dag hvor sti og trapp er tørr?

 

Fykantrappa krever gode ben og knær, samt en god dose mot. Med en stigning på sine 300 høydemeter opp langs fjellveggen er det nødvendig med godt fottøy, normalt god fysikk, og helst ikke en utpreget høydeangst. Har du derimot litt høydeangst som du ønsker å utfordre, er dette definitivt stedet.

 

 

Denne fine dagen er det mange som gjerne vil ta turen opp Fykantrappa på Glomfjordfjellet. På vei opp trappen møter vi de som allerede har vært på toppen, og som nå er på vei ned. Noen trenger å passere oss som ikke har det riktig så travelt, og som trenger litt mer tid. Trappa er i bruk av både lokalbefolkningen, og andre besøkende. Besøkene signeres i gjesteboka på toppen.

 

Vel oppe kan du gi deg selv en klapp på skuldra for at du klarte å gjennomføre oppturen. Så kan du nyte den strålende utsikten over mektige fjellsider, Fykanvannet, fjorden og sneområdene på fjellene som strekker seg helt mot Svartisen.

 

 

På toppen av Fykantrappa ligger Rallarbrakka, en liten fjellrestaurant. Her finnes bord, krakker, servise fra gammel tid. Rallarbrakka har en begrenset åpningstid, og er åpen med værforbehold. Om Rallarbrakka ikke har åpne dører den dagen du er på tur, anbefaler jeg å ha med matpakke og vann i sekken.

 

 

Herfra kan du rusle videre innover fjellet på smale stier i lett fjellterreng. Du kan også velge å si deg fornøyd med trappeturen, spise litt niste, skrive i gjesteboka, og starte på nedturen. Som i seg selv er vel så utfordrende som oppturen!

 

Jeg gjennomførte turen også denne gangen. Høydeangsten kom, men gikk igjen. For en herlig opptur i Fykantrappa!

 

 

Kort om Meløy og Fykantrappa

  • Fykantrappa befinner på helgelandskysten i Meløy kommune, i Nordland Fylke.
  • Meløy kommune ligger like sør for Bodø.
  • Det er omlag 12 mil fra Bodø til Meløy og kommunesenteret Ørnes, og tettstedet Glomfjord.
  • Fykantrappa ligger en kort kjøretur fra Glomfjord.
  • Det tar 2- 2,5 timer å kjøre med bil langs RV 17 fra Bodø til Glomfjord.
  • Langs RV 17 – Kystriksveien, finner du en helt unik natur.
  • På vei til Meløy passerer du Saltstraumen.
  • Flere bilder og nyttige linker for området finner du HER

Om artikkelforfatteren:

Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter