Har du noen gang lurt på hva forskjellig oppmerking betyr når du går fjelltur, skogstur eller andre steder? Idag snakker vi om hva forskjellig oppmerking betyr og hvordan det kan hjelpe deg.

Hva er forskjellen mellom en turrute, en løype, en tursti, og en turvei?

Noen ganger kan ting virke litt forvirrende når man er ute på tur. Hva er egentlig forskjellen på forskjellige “gåområder”? En turrute er en samlebetegnelse for ferdselsveier i naturen. En ferdselsvei er en “vei” hvor det kan blir brukt kjøretøy, men var en gammel vei for hester og folk i eldre tider. En løype blir brukt om tilrettelegging på snø, og tursti er ferdselsveier til fots.


Oppmerking av løyper og turstier

Oppmerkinga av løyper og turstier er en måte å merke veien mellom to skilt. Skiltet vise vei mot en destinasjon som kan være på fjellet, kysten eller skogen. I sammenhengede skogsområder er sommerstiene gjerne merket med blått. I vinterstid er kan det hende at sommerstiene er merket med blått og skiløyper med rødt. I fjellet er DNT-ruter(Den Norske Turistforening) merket med varder(Systematisk oppstablete steiner). Det kan hende det er markert med rødt, men det er vardene som skal føre deg på rett vei. På noen steder kan det ikke bli plassert varder og er erstattet med en stor rød T isteden. Skilt kan ha graderingsfarge som sier hva slags vanskelighetsgrad en rute har. Grønn er enkel, blå er middels, rød er krevende og svart er meget krevende.


Allemannsretten og friluftsloven

oppmerkingPhoto: Zack Silver Kontakt: znsdesigns.com


DU har rett til:
• Ferdsel i utmark, på sjøen og i vassdrag.

• Ferdsel til fots og på ski på åker og eng når marka er frossen eller snødekt i tiden 15. oktober – 29. april.

• Ridning og sykling på stier og veier i utmark, men kun på opparbeidet sti i innmark.

• Å slå opp telt i utmark i to døgn, dog ikke nærmere enn 150 m fra bebodd hytte eller hus med mindre dette ikke er regulert i egen forskrift for kystnære områder.

• Å plukke ville blomster i utmark.

• Å plukke ville bær og sopp i utmark. Det gjelder bestemte regler for multer på moltebærland i Nordland, Troms og Finnmark der eier eller bruker har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking.


Kilder:

Merkede stier og ruter – https://www.dnt.no/ruter/

Merkehåndboka kurs – http://www.merkehandboka.no/merkekurs/

Gamle ferdselsveier – http://www.eiker.org/Linker/KMR/Prosjekt-Ferdselsveier.htm

Merkehåndboka pdf – http://www.merkehandboka.no/merkehandboka/

Om artikkelforfatteren:

Redjo

Redjo

Vokst opp i Gol. Flytta til Sandefjord i 2009 og deretter Tønsberg i 2016. Har gått media på videregående og nå jobber jeg hos FjellTid. Driver med musikk, lyddesign, programmering og mange andre småting.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter