Klemt mellom mektige fjell, fjord og breer ligger Longyearbyen. En by som preges av en uhyre spennende fortid, med gruvedrift og fangst.

Mange av oss FjellTidere har lenge drømt om å utforske og oppleve den ville og vakre arktiske naturen på Svalbard.
8.september satte Tarjei, Audun og jeg (Tomas) kursen mot nord for å finne ut om Svalbard leverer opp til sitt mystiske rykte. Kun 3 timers flytur unna en sivilisert og hektisk hverdag i Oslo, var det som å sette foten på en helt annen klode.

Den arktiske naturen er noe vi knapt kan forstå er virkelig.
Alt er helt annerledes enn det vi er vant til på fastlandet. Klemt mellom mektige fjell, fjord og breer ligger Longyearbyen. En by som preges av en uhyre spennende fortid, med gruvedrift og fangst.

Gatene har ikke navn, men nummer i Longyearbyen ”-voksne menn bygger ikke hus i gater de kaller Blåbærstien eller Bamsemumskroken”.

Når man ferdes i den arktiske naturen får man virkelig se med sine egne øyne hvor sårbar den egentlig er. Drømmen om å se det ville dyrelivet er stor, men bærer og preg av forsiktighet. Et møte med isbjørn kan være en uforglemmelig opplevelse i seg selv, men helst på god avstand. Med skrekkhistorier om hvor farlig et møte kan være, er det lurt å holde seg i nærheten av erfarne Svalbardværinger.

Med båt på Isfjorden fikk vi ett sterkt inntrykk over det enorme område her på 78 grader nord. Med dramatiske isbreer som kalver ut i fjorden, digre fjell, hvaler som svømmer rundt og det episke lyset! Man får en helt annen følelse av den arktiske sjøluften, enn havlufta i sør.

Også smakopplevelense er annerledes her. Etter lange dager med vanvittige inntrykt, smaker også maten desto bedre. Med blant annet arktisk reinsdyr og de villeste smakene på menyen.

Det å være fastboende i Longyearbyen er meget spesielt, og man merker at samholdet er helt forskjellig fra det vi har her på fastlandet. Ekte Svalbardværinger er utrolig gjestfrie og hyggelige. Man får en slags ro av å være her. Man føler seg i live og vil aller helst ikke reise hjem.

 

Tusen takk for en legendarisk tur, kompiser! Og spesielt stor takk til Svalbard Booking som viste oss noen av hemmelighetene her på 78 grader nord!

 

Se flere bilder fra turen her!

Om artikkelforfatteren:

Tomas

Tomas

Heisann. Mitt navn er Tomas og jeg er en av initativtakerne til FjellTid.no. Sammen så prøver vi å bygge Norges beste turnettverk. Lag gode FjellTid-presentasjoner på profilene, bli med i grupper, og engasjer deg 🙂 Har du spørsmål, tilbakemeldinger, ris eller ros setter vi stor pris på å høre fra deg! Ta og gjerne kontakt med meg dersom du bare vil ha en skikkelig god Fjellprat ;) Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med deg!

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter