Fugler - Ja det er jeg ekstremt interessert i. Det startet en vinterdag i 2013 da jeg ble alvorlig skadet i en bilulykke. Med tre brudd i ryggen var det ikke så mange sprellene jeg kunne finne på. Men plutselig var det en lur en som sa: - Kanskje du skulle begynne å mate fugler og ta bilder av de gjennom stuevinduet?

JA, det var tidenes ide! Jeg satt igang med prosjektet umiddelbart og fanget så mye moro rett utenfor vinduet mitt. Her er noen av favorittene:

 

Svaler

Jeg husker godt svalenes sang fra barndommen, det er gode minner. Nå er det nesten helt stille. I min egen låve har svalene likt seg i alle år, men våren for tre år siden, så kom det ingen….etter det har det vært helt stille… Hvor ble de av?

Det er en kraftig nedgang  i antall svaler i hele Norge. Dett starter allerede nede i Afrika, der svalene overvintrer. Store mengder insektsspray sprayes ut over planter, insekter dør og svalene får mindre å spise. Samtidig er selve sprøytemiddelet også skadelig for fuglene.

På turen tilbake til Norge er svalene avhengig av våtmarker for å hvile og spise. Dessverre er nesten alle disse våtmarkene ødelagt til fordel for mennesker og det blir en tung tur for fuglene.

 

 

Når svalene kommer tilbake til Norge, venter den ene storbyen etter den andre. Det er vanskelig å bosette seg i låver og på hustak. Menneskene vil ikke ha de der og river ned reir og lukker dører for å unngå fugleskitt på bil og i låve. Det er ikke like lett å være svale i dag!

Dette har naturvernforbundet i Mandal tenkt å gjøre noe med og jeg skal få være med på prosjektet. Vi trenger ikke alltid et prosjekt for å være med. Det er betydningsfulle ting vi kan gjøre selv.

Når fuglene slitne og sultne kommer fra Afrika, må de starte det lange og tunge arbeidet med å lage reir. Dette tar ofte både to og tre uker. Reirene er ofte av ymse kvalitet, noe som resulterer i at reiret detter ned og at fugleungene dør.

Men vi mennesker kan hjelpe! Vi kan lage svalereir! Vi kan ønske svalene velkomne i våre hager, under takskjegget og på låven. Vi kan holde dørene åpne for svalene. Vi kan plante blomster i hagen så insektene trivest og vi kan droppe sprøytemiddel og heller la det være noen “ville” partier. Det hjelper ikke bare svalene, men alle insekter, sommerfugler, bier, biller, marihøner og alt annet spennende som lever i naturen.

 

 

I løpet av kort tid skal jeg komme med noen forslag om hvordan man kan lage kunstige svalereir. Det kan man kjøpe på nettet. Bare søk på svalereir.

Det å lage fuglekasser og mate småfugl er en viktig ting å gjøre. Det er slettes ikke bare svalene som sliter i dag. Så ikke glem solsikkefrø!

For noen år siden var det nettopp et svalereir som datt ned i garasjen vår. Etter flere forsøk på å få opp reiret igjen, måtte vi gi opp. Vi tok svaleungene inn og ga de mat. Det var en utrolig morsom opplevelse. De ble jo så glade i oss! Da de var ferdig utvokst og de andre svalene begynte å samle seg i flokker, slapp jeg de fri. Den ene fuglen ble direkte plaget av de andre svalene og vi så den aldri igjen. Men den andre fulgte med de andre og kom hjem i flere år og hekket i den samme garasjen som den selv var født. Det var utrolig moro å se hvordan den gjenkjente oss.

Vil du lese mer fra Marianne? Sjekk ut bloggen hennes her!

Om artikkelforfatteren:

Marianne

Marianne

Hjemmeværende, så går mye tur på dagtid i nærmiljøet. Veldig opptatt av historie, stedsnavn og tufter. Blir mye fotografering.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden