Hva med å oppleve Norge i «ett nøtteskall» på en og samme tur? Vann, fosser og høye fjell som ruver over havet.

Husedalen er inngangsporten til Hardangervidda og mange turgåere begynner her når de legger ut på langtur over det flotte fjellpartiet.
Du kan begynne denne flotte turen i Kinsarvik og følge elva Kinso oppover til den første fossen eller kan du kjøre til parkeringsplassen ved go-kartbanen.

 

 

Fakta om Kinso:
Elva begynner på den nordvestligste delen av Hardangervidda, faller ned gjennom Husedalen gjennom de spektakulære fossene, og munner ut i Hardangerfjorden ved Kinsarvik.

 

Det som er så fantastisk med denne turen er at den passer for de fleste. Enten du triller barnevogn, litt dårlig til beins eller ønsker en lett tur kan du enkelt komme deg til Tveitafossen. Tveitafossen er den første av de fire fossene på turen og har en fallhøyde på 105 meter. Det tar ca. 30 minutter å gå avhengig av farten. Ved fossen ligger det et gammelt verneverdig vannkraftverk som enda er i bruk.

 

 

Fakta om Kinso kraftverk:
Kinso kraftverk stod ferdig i 1917, og får vann fra ei enkel rørgate fra toppen av Tveitafossen.

 

Fra kraftverket kan du velge mellom å gå traktorveien, en fin grusvei men litt bratt i enkelte bakker, eller stien langs elva. Begge alternativene er flotte, men å gå langs elva kommer du tettere på fossene og får kjenne på kreftene fra den brusende elva. Stien er fin å gå på og godt merket av turistforeningen. Det er litt bratt enkelte plasser og kan være sleipt på noen steiner så pass på hvor du setter beina og ha på gode sko. Oppover dalen er det mange flotte rasteplasser du kan ta en liten hvil og nyte naturen. Noen plasser på stien er det laget trapper av steiner. Du ser tydelig at dette er gammelt håndtverk og at stien er brukt i mange generasjoner.

 

 

Fossene dundrer ved siden av elva og kan ta pusten (på grunn av det vakre skue) fra de fleste. Elva og fossene forandrer seg hele tiden og er virkelig ett blikkfang.
Bildet er av Nyastølsfossen som du får flott utsikt til både fra stien og veien. På stien er det noen bratte partier til elva og fossen, så pass på og hold deg på stien.

 

 

Da jeg tok turen i slutten av juni gikk jeg stien opp og benyttet meg av traktorveien ned.

Fra Tveitafossen til den siste fossen som heter Søtefossen er det en stigning på 620 meter.

 

 

Turen innom alle fire fossene tar mellom 5 – 6 timer, så sett av god tid og husk å nyte både utsikt og natur underveis.

 

Legg gjerne ut bilder fra deres turer på FjellTid.no

Ønsker dere alle en riktig god tur!

Om artikkelforfatteren:

Elisabeth Sletten

Elisabeth Sletten

Turer i skog og mark, med eller uten telt. Prøver å ikke gå en fjelltopp to ganger ;) Vi har jo så mange å ta av! Sosial, organisator og ivrer alltid etter neste tur.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter