Hvitkledde fjell og endeløse, vindfulle vidder. Vinterfjellet kan virke skremmende nok på de fleste. Men hvordan er det å vinter campe?

For noen eventyrlystne individer er det en endeløs spenning. Det er dette som er livet. Selv når man går på ski rett inn i ‘ingenting’ når man ikke ser en meter foran seg også oppleves som spennende. Så er det kaldt. Når man våkner på morgenen så er det faktisk nesten like kaldt inne i teltet som utenfor. Det sier seg selv at det ikke er for alle.

Men, det finnes råd for de som ønsker å prøve dette for første gang. Det man skal vite er at det er ikke bare å legge i vei med samme utstyret som han bruker på sommeren. Langt ifra. Man kommer langt med et godt 3-sesongs telt. Men, i tillegg må man ha ett eller flere gode liggeunderlag, sovepose som er beregnet for sesongen, pulk, ski, multifuelbrenner og klær i flere lag og flere sett. Luer, votter og ull innenfra ut… Og alt dette i tillegg til et hav av ting som er ‘kjekt å ha’! Terskelen for å begynne med vinter camping er ofte veldig høy.

Men, man trenger ikke å kjøpe alt med en gang og man trenger ikke å kjøpe alt helt nytt. Finn.no renner over av ting som selges pent/lite/ubrukt og veldig ofte til en veldig hyggelig pris. Så om dette er noe du ønsker å prøve på så anbefaler jeg deg å bygge deg sakte opp og ikke kjøpe alt med en gang.

Så, når utstyret er på plass så føler man seg kanskje litt usikker på å legge i vei på egenhånd. Det finnes aktører som arrangerer Intro kurs til hvordan man skal klare seg alene ute på vinteren i telt og det til en pris som gjør at du ikke trenger å prostituere mor eller bror for å få råd!

Og belønningen er enorm. Opplevelsene, mestringsfølelsen, øyeblikk man aldri glemmer. Det å komme seg inn i teltet etter mange timer på ski, skifte på seg tørre klær, få i gang brenneren, varme seg et måltid etterfulgt av en varm kopp kaffe og lese en god bok mens vinden utenfor uler og røsker i teltet…! Ren magi!

En typisk tur for meg forløper omtrent som følger;

Begynner med å pakke alt klart en dag eller to før avreise.

Jeg benytter en ‘arctic bedding’ til alt det som hører med når jeg skal sove. Der ligger liggeunderlag, reinsdyrskinn og oppblåsbart liggeunderlag og sovepose klart så det er bare å lempe hele den inn i teltet så er man klar til å krype inn i posen veldig raskt om man vil det.

På denne arctic beddingen er det også en stor lomme på toppen. Der oppbevarer jeg dunjakka for rask tilgang ved pauser. Den har i tillegg 3 mindre lommer hvor jeg oppbevarer snacks, førstehjelpsutstyr og en termos med varmt vann. Inne i soveposen oppbevarer jeg multifuel brenneren sammen med ullgenser, fleecebukse, boblebukse, ett sett med merino undertøy og to par sokker, både tynne og tykke.

Alt som skal i pulken pakkes i vanntette pakkposer. Spesielt mat og fuel er viktig å holde separat og slik at maten ikke blir ødelagt om du skulle være uheldig å få en lekkasje.

Jeg begynner med det tyngste nederst og bakerst i pulken. Fuel, mat, klær, kokekar og alt som hører til matlaging, litt elektronikk (powerbank, kamera og batterier osv) De letteste tingene gradvis fremover i pulken. Jeg sørger for å ha lett tilgang til det jeg skal spise og drikke underveis og dette pakkes som nevnt i de små lommene på arctic beddingen.

Teltet pakkes i egen teltpose hvor alle leddene på teltstengene er teipet sammen, med unntak av det midtre leddet. Da kan man la ene halvparten av teltstengene være tredd inn i stangkanalen på teltet og man kan enkelt rulle teltet ut og sette det opp mye raskere enn om man skal sette stengene sammen ledd for ledd slik man vanligvis gjør.

Jeg pleier å bruke skalljakke og -bukse når jeg går på ski med pulk. På innsiden benytter jeg vanligvis Aclima nett undertøy på topp og bunn. Er det veldig kaldt tar jeg kanskje et lag merino utenpå slik at jeg har 2 lag med undertøy. Fleecejakke om nødvendig. Man kan lett regulere temperaturen slik at man ikke blir for svett når man går men det krever litt øvelse de første gangene for å få det riktig.

Du har kanskje hørt begrepet ‘fuktsperre’ i forbindelse med vinterturer? På beina når jeg går bruker jeg vanligvis en sokk av typen Trysilsokken eller lignende. Utenpå denne trer jeg en plastpose (posene til vinmonopolet fungerer utmerket) og det er dette som kalles fuktsperre. Dette for å unngå at skiskoene blir våte av svette da disse er vanskelig å få tørket skikkelig på tur. Utenpå plastposen trer jeg en eller 2 ullsokker alt ettersom hvor kaldt det er. Noen benytter også ullkartanker i stedenfor. Velg derfor skisko som er en størrelse eller to større enn hva du vanligvis benytter for slike turer.

Når jeg har kommet så langt at jeg har funnet meg en teltplass så gjelder det å få opp teltet så fort som mulig. Man blir fort kald når man er klam eller våt av svette på innsiden av klærne. Når teltet er oppe, ferdig bardunert og snø lagt på storm mattene (om teltet ditt har dette), så graves en kuldegrop slik at man sitte vanlig i teltet mens man lager mat osv. Så er det om å gjøre å få i gang brenneren slik at man kan få litt varme, lage mat og evt tørke tøy. Mens teltet varmes opp skifter jeg raskt til tørre klær som ligger klart øverst i arctic beddingen. Så fort det er gjort kokes vann til matlaging/drikkevann for neste dag og også vann til varmeflaske om man vil ha det på natten.

Ferdig med det og natten nærmer seg så er det et par ting som er viktig å sørge for når man legger seg;

  1. At man er tørr og varm
  2. Være mett
  3. Ikke være tørst
  4. Være ferdig med toalettsakene (mange velger og benytte en egen tisseflaske så de slipper å gå ut på natten).

Litt generell info og råd/tips når det gjelder MAT;

  • Ingenting som heter sunt/usunt på tur.
  • Skal du være på ett og samme sted så trenger du en litt annen meny enn om du er på tur med mange forflytninger.
  • Jo lengre tur, jo mindre vekt pr måltid
  • Væskebalanse er veldig viktig
  • Balanse av søtt og salt.

 

 

Litt generell info og råd/tips når det gjelder TELT;

  • De aller fleste telt kan brukes på vinteren
  • Kjenn begrensningene teltet har og øv deg på å sette det opp i god tid før turen
  • Dersom du skal fyre i teltet i snøvær, MÅ teltet ha høyt plasserte ventiler i begge ender for å sikre sirkulasjon.
  • Skal teltet utsettes for STORE belastninger fra vind og snø, er det bare ekstremtelt som duger

 

Når det gjelder SOVEPOSE så er det 3 typer til vinterbruk;

  1. DUN: + for lav vekt, lite pakkvolum, overlegen komfort. – Sårbar for fukt.
  2. FIBER: + Varmer selv om den er blitt våt. – at den er litt tung og har stort pakkvolum
  3. FIBERDUN: Kombinerer det beste fra dun og fiber

Så er det viktig at de har god krave og glidelåsklaff. Benytt gjerne pose-i-pose-prinsippet om posen din ikke går langt nok ned på temperaturskalaen. T-comfort er grensen hvor en dame sover godt og T-limit er grensen for hvor en mann sover godt.

 

Når det gjelder SKIUTSTYR;

  • Langrennsski fungerer dersom man skal gå med lett/middels oppakning i kjørte løyper
  • Fjellski fungerer overalt og med tung last. Har vesentlig bedre feste enn vanlige ski men glir dårligere
  • Støvler: Mest mulig støtte og isolasjon.

Bruker du langrennstøvler er det et must å ha med eget fottøy til leir.

 

Når det gjelder LIGGEUNDERLAG;

  • Høy isolasjonsevne, R-verdi minimum 4,5
  • Luft: Komfort, lite pakkvolum, kan punktere
  • Skum: Lavere komfort, lav vekt, stort pakkvolum

Chair Kit til oppblåsbart underlag evt arctic bedding med sittefunksjon. (Fjellpulken Sleeper 200 SF)

 

Når det gjelder BRENNER;

Gassbrenner med vintergass duger til matlaging og snøsmelting på kortere turer. Det sagt så anbefaler jeg ikke bruk av gass på vinter nettopp pga sine begrensninger når temperaturen synker. Været kan veksle fort også på korte turer og da gjelder det å være så godt skodd som mulig.

Multifuel er det eneste som duger dersom du skal bruke brenneren til varme og/eller på lengre turer. Bruk en plate av plast eller tre under så har du et solid underlag når du skal lage mat osv.

Kjenn brenneren din FØR du drar på tur. Ekstremt viktig dersom du skal fyre i teltet. Skal du på langtur må du også vite hvordan du reparerer brenneren.

Forvarming kan med fordel foregå utenfor teltet. Enkelte brennere trenger ikke forbrenning (Soto Muka)

Renset bensin gir renere forbrenning og mer effekt (4-takt alkylat, IKKE 2-takt pga den inneholder olje som gir røyk og lukt ved fyring)

 

Nå har du fått litt informasjon om hvordan dette kan foregå. Det er kun ment som en skildring på hva og hvordan jeg gjør ting. Dette er ting som fungerer for meg. Du må ut og skape dine egne eventyr og gjøre dine egne erfaringer og på den måten finne ut hva som fungerer best for deg.

Lykke til og god tur!

Besøk gjerne bloggen min for mer inspirasjon.

Om artikkelforfatteren:

Geir

Geir

Turglad mann som er ute like mye sommer som vinter

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden