Nå har varmen slått til i Norge med grader opp til 30! Som betyr at solkrem er veldig viktig. Men hva slags solkrem burde man bruke og hvor mye? Videre snakker vi om bruk av solkrem og nyttig informasjon man burde vite.

Hva skjer med oss i sola?

Huden din er den største organen som beskytter indre organer og bakterier fra skader. Den forhindrer også tap av veske og blir kvitt avfall som salt og skiten veske. I sola blir huden utsatt for solstråler eller UV stråler som kan være farlige for deg. UV stråler er delt opp i 3 kategorier som er UV-a, UV-b og UV-c. UV-a og UV-b er det som er mest omtalt og har en effekt på jorda. UV-a stråler rekker helt til underhuden og gir skader som kan føre til hudkreft og tidlig aldring av huden. UV-b stråler kan gjøre huden solbrent men gir den også mer vitamin-D opptak og produksjon av melanin som gjør huden brun. Disse UV strålene kan unngås til en viss grad med riktig solkrem, men hva slag solkrem burde man bruke?


Solkrem og Solfaktor

Solkrem er et slags filter som forhindrer UV stråler i å trenge gjennom huden til en grad. Forskjellig solkrem består av forskjellige stoffer som enten reflekterer stråler eller absorberer de. Man har kremer som både beskytter fra UV-a, eller UV-b stråler. De mest vanlige kremene beskytter bare fra UV-b stråler som forhindrer solbrenthet, og slipper gjennom UV-a stråler som skader underhuden. Solfaktor er en måte å beregne beskyttelsen man får av en type solkrem. Hvis man har en krem med solfaktor 20 så kan man gange 20 med hvor mange minutter det tar før du blir solbrent. La oss si at du blir brent på 10 minutter så blir mattestykket 20*10 = 200 minutter. Jeg anbefaler ikke å brenne deg selv lenge, men start heller med en tid på 10 minutter. 


Skadelige stoffer og riktig kjøp

Mange av disse kan være skadelige for huden, Miljøbelastende, Allergifremkallende og hormonforstyrrende. Forbrukerrådet`s solkremtest viste at kun 8 av 45  ble klarert i årets solkremtest og at man finner noen av de dårligste i apotekets hyller. Her er hva slags ingredienser solkrem består av:

– Organiske kjemikalier 

– Uorganiske partikler(Som titanium dioxid, zinc oxid)

– Organiske partikler (Absorberer for det meste UV stråler. )

Les mer om ingredienser og bruk i kremer her(Engelsk) og her for å se hvilken kremer som har passert tester i Norge.


Solkrem

Photo: Ian dooley
Kontakt: nativemello.com

Kilder:Skin Cancer facts – https://web.archive.org/web/20080410204247/http://www.cancer.org/docroot/PED/content/ped_7_1_What_You_Need_To_Know_About_Skin_Cancer.asp

Solkrem wiki – https://no.wikipedia.org/wiki/

Sunscreen wiki – https://en.wikipedia.org/wiki/Sunscreen

Sunscreen #Active_ingredients – https://en.wikipedia.org/wiki/Sunscreen#Active_ingredients

Ultrafiolett stråling – https://no.wikipedia.org/wiki/Ultrafiolett_str%C3%A5ling

Melanin wiki – https://no.wikipedia.org/wiki/Melanin

US National Library of Medicine (Sunlight and Vitamin D) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1495109/

Forbrukerrådet solkremtest – https://www.forbrukerradet.no/

Toppbilde: Ali Morshedlou on Unsplash

Om artikkelforfatteren:

Picture of Redjo

Redjo

Vokst opp i Gol. Flytta til Sandefjord i 2009 og deretter Tønsberg i 2016. Har gått media på videregående og nå jobber jeg hos FjellTid. Driver med musikk, lyddesign, programmering og mange andre småting.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden