Er du ut på tur så har man mulighet til oppleve fantastisk natur her i Norge. Men noen ganger biter mygg/flått litt for mye. Ikke vær redd, fordi vi skal vise deg hvordan du kan forberede deg, dine barn og kjæledyr på en lang tur.

Klær som dekker huden fra mygg/flått

Noen insektssprayer inneholder stoffer som kan skade hud til barn og voksne. Derfor er det viktig at man har på seg klær som dekker de viktigste delene av kroppen: Armer og bein. Noe som er veldig effektivt er å tre sokker over enden av buksene og skjorter ned i bukser for å tunngå at noe sniker seg inn. Det er viktig at du ikke har insektspray på hud som er dekket av klær.


Generell innhold av mygg spray:

– DEET

– Picaridin

– IR3535

– Olje av eukalyptus(sitron), eller para-menthane-diol (PMD)

– 2-undecanone


Mygg, insektsspray

Foto: Nik
Kontakt: https://www.helloimnik.co.uk/


Insekt/mygg sprayer man kan bruke

Når man bruker godkjente EPA sprayer med instruksjoner så er det sikkert og en effektiv måte å fjerne mygg og flott på. Ikke bruk sprayer med permethrin på hud ettersom det kan irritere og gi utslett. Hvis du vil behandle klærne dine med permethrin produkter for å holde myggen unna må du lese instruksjoner eller oppsøke et apotek. For å lese mer om hva slags sprayer du kan bruke for hvilke tilfeller kan du lese her.


Insekt/mygg sprayer på barn

Først og fremst er det alltid viktig å følge instruksjoner på insektspray for bruk på barn. Noe som er viktig før man vurderer insektsspray er å kle barna ved å dekke hude på bein og armer. Pass på at du trer sokker og skjorter over annen klede for å unngå stikk. Hvis du har barnevogn så bruker du netting som du dekker det med(Du kan få kjøpt netting for barnevogn i baby/pleie butikker). For å smøre barn må du spraye på din egen hånd og smøre selv på deler av ansiktet, eller eventuelt åpen hud på armer og bein.


Insekt/mygg sprayer på hunder og katter

Det er veldig viktig at du leser instruksjoner før du vurderer å spraye kjæledyr. Alle insektssprayer har lite til ingen effekt på alle dyr. Noen sprayer kan til og med være giftige og skadelige så her er noen ting du må passe på:

– Sprayer med DEET er mest effektiv på mennesker og ikke dyr i det hele tatt.

– Dyr kan bli forgiftet av sprayer av innhold DEET. Her er bieffekter:

   – Sikling(mer en vanlig)

   – Oppkast

   – Anfall

   – Vanskligheter med å gå

   – Tap av matlyst

– permethrin er veldig skadelig for katter, eller giftig. 

Det er viktig å vite at man trenger spesifike sprayer for hver dyrart, som hunder, katter etc. Hvis du trenger mer informasjon så må du oppsøke nærmeste vetrinær.


Ting du ikke må gjøre med insekt/mygg spray:

– Ikke spray på barns hender, øyne, munn, kutt, åpne sår og irritert hud.  

– Ikke bruk produkter med Olje av eukalyptus(sitron), eller para-menthane-diol (PMD) på barn under 3 år.

– Ikke bruk insektsspray på barn under 2 måneder.


Kilder: https://www.cdc.gov/chikungunya/pdfs/fs_mosquito_bite_prevention_us.pdfhttps://www.cdc.gov/media/dpk/diseases-and-conditions/mosquito-borne-diseases/index.htmlhttps://www.epa.gov/insect-repellents/tips-prevent-tick-biteshttps://www.thesprucepets.com/safe-mosquito-and-fly-repellent-for-pets-3385246

Denne artikelen er basert på informasjon fra (CDC) Center for disease Control an Prevention.

Toppbilde: Presley Roozenburg, Kontakt: https://unsplash.com/@proozenburg

Om artikkelforfatteren:

Redjo

Redjo

Vokst opp i Gol. Flytta til Sandefjord i 2009 og deretter Tønsberg i 2016. Har gått media på videregående og nå jobber jeg hos FjellTid. Driver med musikk, lyddesign, programmering og mange andre småting.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter