Har du overnattet i hengekøye før? I disse varme, hete sommerdagene og –nettene kan soverommet føles klamt og ubehagelig og det frister med en natt ute i det fri. Å overnatte ute i hengekøye om sommeren kan i mange tilfeller være mer behagelig enn å sove i telt.

Har du overnattet i hengekøye én gang er det ikke vanskelig å forstå at denne trenden er stigende. Ofte sover man sjeldent så godt som man gjør i hengekøye og sjeldent trenger man å gå så veldig langt for å finne den perfekte spotten for hengekøye-soving. Her kommer det noen enkle tips fra en som har litt erfaring med hengekøyer:


1. Test hengekøya før tur

Som alt annet turutstyr er det greit å sjekke over utstyret før du tar det med på tur. Dette gjelder hengekøya også. For noen hengekøyer er opphengingstau ekstra utstyr og dette er greit å vite før du reiser.


2. Opphenging

Hengekøya kan henges opp mange steder, men skal du sove ute i skogen er det en fordel å finne trær som har passe avstand mellom hverandre. Blir avstanden mellom trærne litt for tett kan buen på hengekøya bli for stor. Heng heller opp hengekøya litt for stram, men ikke så stram at den blir ustabil. Prøv deg fram!Jeg tror neppe denne personen har hatt en kjempegod natt. Foto: Marte Kjøren.


3. Bruk beskyttelse

Det hender innimellom at den norske sommeren ikke bare inneholder sol fra blå himmel. Av og til kan det komme nedbør og noen ganger en skikkelig nedbørsskur. Da er det lurt å bruke beskyttelse i form av en tarp eller presenning som du kan henge opp over hengekøya. Når regnet kommer kan du allikevel ha en tørr og god natt. Og ikke minst er det skikkelig deilig å høre regndråpene som treffer tarpen mens du ligger tørr og varm i soveposen. Er det ikke spådd regn så er det uansett lurt med myggnetting!


4. Hold deg varm

Ingen liker å fryse på tur. Hold varmen i hengekøya ved å bruke en god sovepose. Blir det for varmt kan man jo bare bruke posen som dyne. Men husk også å ta med liggeunderlag, for mye av kulden kommer fra bakken. Min anbefaling er å bruke et mykt underlag. Det har også kommet egne liggeunderlag som er ment for hengekøye, uten at jeg kjenner noe mer til dette.


Overnatting ute i det fri kan by på fine naturopplevelser. Foto: Marte Kjøren


5. Det er saa viktig aa kosa seg

Legg opp turen etter dine lyster og behov. Del opplevelsen med en venn eller nyt den helt alene. Ta med primus og kaffe. Som en klok mann, med navn Aasmund Olavsson Vinje, sa en gang: «det er saa viktig aa kosa seg!»Morgenkaffe og nydelig utsikt over Oslo by.

Om artikkelforfatteren:

Marte

Marte

Elsker livet ute og aller helst over tregrensa. Mitt hjerte er i Jotunheimen. www.turdagboken.com @turdagboken

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden