For deg som vil unngå de mest folkerike destinasjonene i sommer, og oppleve noen ”ukjente perler” (klisjee – I know). Norge er fullt av ukjente perler, og her vil jeg tipse om noen i Innlandet og Vestlandet.

Jeg er så heldig å ha familie litt rundt om, slik at jeg har fått oppleve flere ”ukjente perler” helt for meg selv! Dette tenkte jeg å dele noe av, for Norge er stort nok for oss alle – vi må bare vite om mulighetene. Det kan være vanskelig å gjøre research, spesielt når vakre landskapsbilder fra for eksempel Loen og Geiranger er de mest delte på sosiale medier. Slike bilder vil naturlig nok gjøre at flere vil besøke akkurat de stedene, og jeg tenker at akkurat de mest kjente stedene kan jeg velge å besøke en annen gang enn akkurat i år.

 

Nedenfor vil jeg dele litt av det jeg har gjort de siste somrene for inspirasjon til ferien. Husk likevel å gjøre selvstendige valg, spesielt når det kommer til valg av fjelltur/ruter etc! Jeg bruker mye appen ”Norgeskart” til planlegging av turer, og jeg vil selvfølgelig oppfordre til å følge Fjellvettreglene. Dette innlegget kunne sikkert vært på 100 sider, for det er så mye å skrive om og mange turer som burde blitt nevnt, men jeg tenkte å gi et lite innblikk i noen steder, slik at du har et utgangspunkt for videre research. Når jeg har funnet et sted, har jeg ofte tatt kontakt med lokale turisthytter eller noen andre som kan vite mer om området for videre anbefalinger.

 

 

1. Besøk frodige daler i Skjåk – helt alene!

Skjåk er nabokommunen til den mer kjente destinasjonen Lom i Gudbrandsdalen, som ”huser” noen av de mest kjente fjellene vi har. Om sommeren har det vært masse folk i Lom, og ikke like mye i Skjåk, så her er det store muligheter for å få gå alene! For mer turistinformasjon om Skjåk, kan du ta en kikk på http://www.skjak.no/. Her er det flere frodige dalfører og fjell som er verdt et besøk.

 

 

Bildet er fra Liavatnet i Skjåk. Her kan man bo i telt/hengekøye nesten hvor som helst, eller sove på Sota Sæter som er en betjent DNT-hytte. Om du velger å ikke sove her er den uansett verdt et besøk, med det koselig tunet og nydelig utsikt. Bildet er tatt på Kleivberget (merket sti). Det tar ca. 30 min å gå opp, selv om det står på skiltet at det er kun 500m. Det er derfor ganske bratt og tidvis klvving. Likevel er det ikke farlig, det er mange trær å hjelpe seg opp med, og tar man det i sitt tempo kommer man opp. Her er det utsikt til Tverrådalskyrkja til venstre i bildet, en annen tur som anbefales for de som vil opp på 2000 moh.

 

Les også På toppen av Breheimen på FjellTid om turen til Tverrådalskyrkja.

Her går man litt på Fortundalsbreen, og her kan det være greit å ha stegjern for å være på den sikre siden. Ellers er de som drifter Sota Sæter godt kjent, og man kan ta en telefon dit for å få tips om turvalg og utstyr. Utsikten fra toppen er helt utrolig, så det anbefales på det sterkeste!

Hvis man ikke vil på topptur, kan man gå innover mot Mysubytta eller opp på Sotflyi og nyte en lunsj ved Sottjønnin med utsikt mot ”søstrene” Tverrådalskyrkja og Tundradalskyrkja. Kanskje er temperaturen slik at man kan ta et forfriskende bad?

 

Mulighetene her er mange, så man kan velge og vrake alt etter sine ønsker og behov! Fiske er selvfølgelig mulig – husk å kjøpe fiskekort!

 

 

 

2. Padling i elva

 

Mange steder er elva helt stille, og man kan fint padle og bade i den. Jeg kjøpte meg oppblåsbar SUP for et par år siden, og elsker den.

 

 

Ottaelva er elva som renner fra Skjåk til Lom og videre ned i Gudbrandsdalslaugen. Noen steder vil strømmen naturlig nok være sterkere, og det er derfor flere som tilbyr rafting og andre vannsport-aktiviteter. Hvis man kun ønsker er rolig dag på vannet, kan man padle ved for eksempel Geilo Camping (bildet er tatt ved området der). Ellers er det mange steder man kan padle, for eksempel Pollfoss. Det er bare å se på kartet, men vær obs på at elva blir stri noen steder, så være forsiktig med å padle for langt, ellers kan det bli en lang og tung tur tilbake 😉

 

 

 

Ottaelva er mange steder så grunn at man kan stå med vannet opp til magen.

 

 

3. Telttur på toppen av et fjell

 

Så var tiden kommet for Vestland. Hva er vel vakrere enn å våkne opp til sol over fjell og fjord?? Dette er noe jeg virkelig anbefaler, for det er disse turene man virkelig husker!

 

 

 

Kanskje man får en episk solnedgang som her?

 

 

 

 

Her i området er det mange turer å finne på ut.no, så det er bare å velge og vrake. Mange steder har fått dagsturhytter, som det går an å besøke. De stedene som er mest tilgjengelig og lettest å nå er også de stedene flest folk går til. Dersom man kjører litt lenger enn Riksveg 5, så er man plutselig mer for seg selv. For eksempel ta av på Fv. 614 mot Bremanger, her har jeg ofte vært helt alene gang etter gang. Selv om feks Haukånipa, Terdalskeipen, Klauvekeipen begynner langs bilvegen (merket sti, lett tilgjengelig), har jeg vært alene her de fleste gangene. Det samme gjelder litt lengre sør, mot Eikefjord og Stavang. Her vil jeg anbefale Håsteinen eller Høydalsnipa som ruver for seg selv. (En liten kommentar til ut.no – mange av turene står som ”krevende”. Det kan være fordi de tar litt lengre tid å gå (for eksempel 3 timer), ikke nødvendigvis at det er krevende terreng. Se likevel på kartet for å vurdere hvor bratt det er hvis du ikke ønsker å gå de bratteste turene).

 

Bildet er tatt fra Klauvekeipen, fantastisk utsikt.

 

 

Det er noe magisk med å våkne over tåka, og nyte frokosten med en sånn utsikt.

 

 

3. Hengekøye ved et fredfullt vann

 

Hvis du heller trenger en restitusjonsdag, kan jeg anbefale hengekøye ved Haukåvatnet, Kinn kommune.

 

 

Man kan parkere i nærheten av innkjøringen til Norddalsfjorden, og følge sti et lite stykke bort til Haukåvatnet. Det går en bru over til en liten øy midt på vannet, og plutselig er man helt avskjermet fra bilvegen.

 

Eller du kan padle ut til noen av øyene og overnatte der. Da er nok telt det beste alternativet, for det er ikke over alt man finner trær. Til de største øyene i Kinn kommune går det båter, det er enda et alternativ. Hvis man drar ut til Kinn, kan man gå rundt øya, og på baksiden ser man Kinnaklova. Da jeg var der var det tjukk havtåke, så vi så ingen ting. Vi gikk opp på Kinnavarden, og kom oss over tåka. Vi hadde dessverre ikke med telt den gangen, så vi måtte gå ned for å rekke båten tilbake, men det hadde vært et veldig fint sted å telte!

 

Sup i Ålfoten.

 

 

 

4. Fjellturer i Bremanger

 

Hvis du i løpet av ferien kjører mot Bremanger, så ville jeg lagt inn en overnatting eller flere her. Det er mange fjelltopper å gå på, så jeg tar kun et utvalg her, men sjekk ut.no! I området er det også flust av DNT-hytter man kan overnatte på.

 

Tur til Kårnykjen.

 

 

Telttur til Sælebotsvatnet. Her hadde vi to overnattinger bare for å ha en hel dag i fjellet. Det er veldig fascinerende landskap: det ligger flere vann på ”hyller” oppover, til man kommer opp til Gullsmedvatnet (vist på bildet under). Hva er vel bedre enn å spise stekt selvfisket ørret til kvelds?

 

 

 

I området kan man også gå på Ålfotebreen, Gjegnen og mange andre turer. Det finnes hytter til utleie på sommerstid.

 

 

Håper noe av dette ga litt inspirasjon til norgesferien. Lykke til med planleggingen, og god ferie når den tid kommer!

 

 

 

 

 

 

 

 

Om artikkelforfatteren:

MonaAab

MonaAab

Som ambassadør for FjellTid elsker jeg å ut på tur, spesielt turer som gir en fantastisk utsikt. Har vært så heldig å ha fått bodd på Vestlandet noen år og har blitt frelst av fjord og fjell. Ta gjerne en tur innom instagrammen min og følg meg på mine turer: @maaboen

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden