Det er kaldt i nord, du fryser og lengter etter vårtegn. Et tegn som fremstår troverdig. Som er mulig å feste lit til. Hva gjør du når våren trekker i langdrag, hagen fortsatt er dekket av snø, og du bærer på lange tanker om vår og sommer?

Det finnes en god måte å håndtere lengselen på. Gå våren i møte. På Sommarøya går jeg våren i møte. Stort sett hver eneste vår. 

 

 

Jeg finner meg ei fredelig strand. Følger havet, bølgene, sola og skyene med blikket. Jeg dukker under hissige terner, og hører skrikene fra de våryre måsene. Turen til Sommarøy er for meg, og mange andre, et sikkert vårtegn. Så kommer sommeren etter hvert, slik den jo alltid gjør. Heldigvis.

 

 

Sommarøy ligger som ei perle i et åpent skjell på yttersida av Kvaløya i Troms. Befinner du deg i Tromsø tar det bare en liten time å komme seg til Sommarøy med bil. Det første som møter deg er den fine brua over til det unike øyriket, spektakulær utsikt mot snøhvite sandstrender, og fjellet Håja som hviler ute i havet.

 

På en god vårdag med sol og temperaturer som raust strekker seg opp mot 15-16 grader kan en nordboer la klærne falle. Det er mulig å drømme seg helt bort her, og drømmen kan uten problemer gå i retning varmere strøk, og en romantisk lun gresk sandstrand. Helt til tærne kommer i kontakt med vannet i havkanten!

 

 

Ishavet kaster deg bokstavelig talt brutalt tilbake til her og nå, og til en nordisk arktisk Sommarøystrand. Ubeskrivelig vakkert er det likevel, og lite kan måle seg mot noen rolige fine timer på en strand her. Noen trosser det bitende ishavet, opprettholder drømmen om gresk lunt vann, – og bader.

 

Ved flere av strendene står et telt eller to med overnattingsgjester som vil tilbringe natten ute i friluft, og i skjærgården rundt øya glir to røde kajakker stille i det klare kalde vannet.

 

 

Det er de kritthvite myke strendene jeg trekkes mot når jeg lengter som mest etter våren. Med litt mat, drikke, og noe behagelig å sitte på, kan jeg lett tilbringe timesvis på nettopp disse strendene på Sommarøy.

 

Å være gjest på ei Sommarøystrand i mai gir sinnsro og helsebot. Da er våren virkelig her, og jeg føler meg sikker på at det går mot sommer. Gjerne sånn helt over natta, slik det ofte kan være i nord.

 

God vår!

 

 


 

Kort om Sommarøy

 

  • Sommarøy og øyriket rundt ligger på yttersida av Kvaløya. Sommarøy tilhører Tromsø Kommune, og Troms fylke.

 

  • Sommarøya har et lite sentrum rundt butikken. Overfor butikken ligger bygdemuseet på Låvhaugen, en fiskerheim fra 1890. Kongeparken med minnesteinen over Harald V og Dronning Sonjas besøk i 1992 ligger bare få meter unna.

 

  • Hovednæringen er fiskeri, og eksport av sild og torsk har betydelig verdi. I tillegg er reiseliv nå av stor betydning, og det finnes et nytt flott hotell med tilhørende rorbuanlegg på Hillesøy v/ Sommarøy.

 

  • Sommarøy er ikke lenger bare en øy for sommerhalvåret, den besøkes nå like flittig vinterstid. Sommarøy er blitt en helårsøy.

 

  • Hver årstid har sin sjarm. Sommeren byr på unike sol, lys og fargeopplevelser døgnet rundt, og den polare vinteren drar deg inn i et eventyrlig lys. Men mer om vinteren en annen gang…

 


 

Flere bilder og artikler om kortreiste fine turer i Nord-Norge finner du i bloggen min Ny utsikt

Heidirudolfsen.com

 

Om artikkelforfatteren:

Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden