Jeg vil bygge insektshotell. Jeg vil skape et lite lokalt vekstmiljø for bier, humler og veps. Men hvorfor bør jeg lage insektshotell, -og hvordan gjør jeg det?

Insekter trives best i gamle hule trær, og i død ved. Slike bomiljø er det færre av nå, særlig i byer og tettbygde boligområder. Dermed er det også blitt mindre insekter, og de har færre plasser å legge eggene sine.

 

Vi kan hjelpe insektene ved å la død ved ligge igjen i naturen, og ikke fjerne hule trær. En annen måte å hjelpe insekter på er å bygge insektshotell.

 

Hva er et insektshotell? Et insektshotell er et skjermet sted der egg og larver til bier, humler og veps kan bo og utvikle seg.

 

Jeg går for mange rom som passer insekter av ulike slag. Resultatet av mitt nylige prosjekt ble tre romslige insektshotell, som er klare for innflytting av summende sommergjester.

 

 

Det finnes mange måter å lage lune insektshuler på for biene, og det er kun fantasien som setter grenser for hvordan det kan gjøres. Bruk det du har tilgjengelig i bod, garasje, hage og skog.

 

 

Mine insektshotell er laget av tørr rekved, små vedkubber og tynne kvister. Jeg har brukt restplank, sag, skrumaskin og bor med ulik størrelse. Hullene er 5 -10 cm dype. Jeg innrømmer å ha gjort en liten tabbe i byggearbeidet. Jeg brukte gamle behandlede overskuddsbord i selve konstruksjonen. Dette anbefales egentlig ikke av eksperter.

 

 

Med bakgrunn i dette valgte jeg å ikke tette bakveggen i husene, slik at eventuell duft av plankene ikke skaper problemer for insektene. Siden treverket har ligget ute i friluft over flere år, håper jeg insektene aksepterer boligene, og at kostnadsfrie rom likevel bidrar til å la humlene suse.

 

Omgivelsene rundt insektshotellene mine på hytta består av furuskog, mose, lyng, røsslyng, blåbærlyng og tyttebærlyng. Dette sies å være et bra veps, bie og humlemiljø. Jeg har også plassert et biehus i hagen min hjemme.

 

Insektene trives best der det er sol. Hotellet bør derfor plasseres mot sør. For å oppnå god og lun varme, kan det gjerne plasseres mot en mur eller en vegg.

 

 

Insektshotell kan gjerne plasseres nær pollen og nektar-rike planter på et lunt, varmt sted. Om insektene ikke sjekker inn på hotellet, kan du flytte det til en mer solfylt plass.

 

Hotellet bør utstyres med noen små leirklumper her og der. Insektene tar med seg litt leire inn i hulrommet, og lager en celle rundt egget. Det blir gjerne seks–åtte slike celler på rad og rekke.

 

Det er lett å se når et hotellrom er utleid, da er nemlig åpningen murt igjen med leire.

 

 

Jeg venter spent på beboere som vil sjekke inn på hotellene mine, og undersøker husene nøye rett som det er. Her om dagen oppdaget jeg at jeg har fått min første gjest!

 

Lag ditt eget insektshotell til hytta, hagen eller verandaen! Det er en fin måte å hjelpe insektene på, og det er en flott aktivitet å holde på med både for voksne og barn.


Lykke til!

 

Kilde:

NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com
UIO Naturhistorisk Museum

Om artikkelforfatteren:

Picture of Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden