Det er viktig å tenke på helse og næring når man skal ta seg ut på lange turer. Å være hydrert, spise riktig og kle seg riktig er viktig. Men ikke nok med det! Deler av Norge er svært kalde og kan by på uventede senarioer. Videre snakker vi om forberdelse for kulde, behandling av hypotermi, helseskader og næring på tur.

Det kalde Norge.. eller er det det?

I Norge møter du på all slags natur, men er det alltid kaldt? Nei, men når du er på områder hvor kulden treffer lave 20 minusgrader eller mindre må du være forberdet. Visste du at Bear grylls ikke klarte å overleve norsk natur på grunn av hypotermi? Det er nok ikke sånn de fleste steder, men for turfolk er det nok viktig å vite hvis man vurder steder med lav temperatur. Og hva gjør man hvis man blir våt i veldig lav temperatur? Det kan føre til store skader, som kan få fatale utfall. Men noen ting kan man gjøre riktig for å gjøre sjansene mye bedre.


Forberde seg på det værste

Ved høy kuldeksponering kan kroppen komme i en tilstand hvor kulden overstiger varmeproduksjonen til kroppen og fører til at all varmen går til hjertet og etterlater alt annet. Dette fører til økt blødningsfare og senket levringsevne (koagulering, blodet stopper). Hva kan man gjøre for å hindre kroppen i å fryse eller behandle pågående hypotermi. Her er en liste:

Hindre temperaturfall:

-Få personen/deg i ly

-Ta på mere tøy og ta av vått tøy. 

-Legg noe isolerende under personen(ofte er underlaget kaldere enn luften)

Varme personen:

– Hvis personen er bevisst kan man aktivt varme dem opp på hvilke som helst måte.

– Hvis personen har nedsatt bevissthet kan man gjøre passiv oppvarming. 

Nå som du har oversikt over hvordan man kan forhindre og bearbeide hypotermi skal vi snakke om en av de mest essensielle behovene mennesker har: Vann og mat.


Næring og helse

Vann og mat er en av de mest essensielle delene av å oprettholde helsen vår. Vann ligger høyest og så kommer mat. Når man er ut på lange turer i varme sola eller ikke blir man fort dehydrert. Det er veldig viktig å oppretholde god mengde med veske i kroppen for at den skal fungere fysiologisk. 

Anbefalt mengde med vann for en voksen mann er 3.7 l og anbefalt mengde for en voksen kvinne er 2.7 l. Det er viktig å vite at ingen vitenskaplig studie støtter denne, men er en fin regel å følge. Øk gjerne vannmengden på veldig varme dager eller med mye inntak av kaffe. 

Mat er vikitg for å oppretholde celler og organismer i kroppen. Hvis man skal ha gleden av å nyte en fjelltur eller andre aktiviteter er det viktig med god og balansert næring. På den måten holder du fokuset oppe når du skal oppleve reisene dine. For å nyte turen godt må man ha mye energi og derfor er det viktig med karbohydrater som gir deg langvarig energi utover dagen. Unngå å spise mat med fett tidlig på dagen for å ikke oppfordre søvn. 


Helse

Photo: Braden Barwich
Kontakt: Photo by Braden Barwich on Unsplash

    God tur! 🙂

Liker du Norsk natur? Bli med på uforglemmelige reiser! Registrer deg på FjellTid.no for en sosial opplevelse med andre turgledere. 

Kilder: 

Drinking – https://en.wikipedia.org/wiki/Drinking

Nutrition – https://www.medicalnewstoday.com/articles/160774.php

hypotermi – https://www.sintef.no/prosjekter/hypoterm/https://no.wikipedia.org/wiki/Hypotermi

Toppbildet: Photo by Callum Stewart on Unsplash

Om artikkelforfatteren:

Redjo

Redjo

Vokst opp i Gol. Flytta til Sandefjord i 2009 og deretter Tønsberg i 2016. Har gått media på videregående og nå jobber jeg hos FjellTid. Driver med musikk, lyddesign, programmering og mange andre småting.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter