Over et 153 meter dypt juv innerst i Kåfjord-dalen henger Gorsabrua. Rett som en linjal. Fra Gorsabrua kan det se ut som dalen har revnet på langs. Bratte skarpe fjellvegger står som skåret med kniv. Fra Gorsabrua hopper folk. Rett ut i et dypt svart vått juv. Kun festet i strikk.

Gorsajuvet øverst i Kåfjord-dalen i Nord-Troms er et av Nord-Europas dypeste juv. Fra sør renner Gorsifossen 140 meter i fritt fall ned i dypet. Det vanvittige landskapet er tilgjengelig for de aller fleste, fordi området har gode oppmerkede stier. I tillegg binder Gorsabrua sammen to nettverk av stier for vandring i fjellene i Nord-Troms.

 

Kåfjord-dalen sies å være et av Norges tørreste steder. Dette skaper et godt terreng, og gode forhold for å gå i fjellet. I området er det laget flere stier og grusveier i tilknytning til anleggsveien opp på fjellet, og området rundt Ankerlia.

 

 

Fra Birtavarre kjører vi inn i Kåfjord-dalen. Innerst ligger hus og gårder tett sammen på frodige grønne gressvoller. I Ankerlia øverst i dalen ligger restene etter et gammelt gruvesamfunn. I dette gruvesamfunnet bodde det mange folk, og det fantes sågar en egen skole her. I 1919 ble imidlertid malmverket nedlagt, og i dag gjenstår bare fredede ruiner av bygningene. 

 

Vi velger den enkleste veien opp mot Gorsajuvet. Vi følger grusveien på venstre side av elva, og kjører opp anleggsveien til anvist parkeringsplass. Ruta forkorter lengden på turen litt, og vandringen videre innover dalen og fjellet er lett.

 

 

Denne ruta kan de aller fleste gå, den har ingen store stigninger og stiene er gode. Stien består av grus, flat stein og tørr skogbunn. Området er åpent og oversiktlig. Her finnes gapahuk og benker hvor det er mulig å ta en hvil, eller en kaffepause.

 

Etter en fin vandring i grønne fjellsider viser tydelige skilt veien mot Gorsabrua. Vi skimter etter få minutter Gorsajuvet, og Gorsabrua. Brua ligger rett som en linjal mellom fjellsidene. Det enorme fossejuvet strekker seg 4-5 kilometer langs elva Guolasjohka, og er 153 meter dypt der brua strekker seg over juvet. 

 

 

Naturområdet ved juvet er blitt et populært turområde på grunn av den spektakulære plasseringa brua har. Det er nettopp det som gjør at vi befinner oss her. Men vi er likevel nesten helt alene ved brua, og vi møtte kun en håndfull vandrere på turstien akkurat denne formiddagen.

 

 

Lyngenfjord Bungee i Birtavarre skilter med å tilby Europas trangeste strikkhopp. Med strikk forsvarlig festet til kroppen kan du klatre ut på rampen med et tomrom på hele 153 meter under deg. De beskriver opplevelsen slik:  – Du kaster deg ut, pusten stopper og bergveggene i det smale juvet raser mot deg!

 

Nord-Troms kommunen har et håp om at brua med muligheten for strikkhopp skal få folk til å komme til den lille bygda mellom fjellene med omlag 2200 innbyggere. Det er lett å forstå. Naturen er mektig. Slake åpne grønne fjellvidder, og en dyp canyon som brutalt bryter fjell, berg og landskap i to.

 

 

Det smale juvet, og brua som henger over juvet er spektakulært. Naturen rundt er slående kraftfull og frodig. Og livsfarlig. Mens han som tok meg med til Gorsabrua tripper lett og ledig over den smale luftige brua, har jeg nok med å bevege meg forsiktig og klamrer meg nervøst til rekkverket.

 

 

 

Utsikten fra brua er mektig, og juvet er dypt og skummelt. Det kjennes bare helt riktig å stå på Gorsabrua med skjelvende ben og hamrende hjerte, en flott dag i Nord-Troms.

 

Men å hoppe i strikk fra Gorsabrua i fritt fall? Ned i et 150 meter dypt mørkt vått juv? – Aldri.

 

Flere bilder fra turen finner du i bloggen Ny utsikt www.heidirudolfsen.com

 

 

 

Hvordan komme seg til Gorsabrua?

 

  • På vei nordover mot Nord-Troms og Finnmark langs E6 tar vi av i Birtavarre, og kjører opp Kåfjord-dalen.
  • Øverst i dalen ligger Ankerlia, samt en stor parkeringsplass. I Ankerlia finnes informasjonstavle, og tips om alternative stier opp mot Gorsabrua. På parkeringsplassen Ankerlia/Leaibenjárga finnes overbygget rasteplass og toalett.
  • Alternativ parkering er tilgjengelig om du følger Fosseveien et stykke opp langs anleggsveien. Fosseveien er gruslagt, smal og svinget, og en kjører opp på eget ansvar.
  • Fra godt merket parkeringsplass i fjellsida er det 1,8 km gange inn til Gorsabrua.
  • Det er også mulig å kjøre helt opp og innover fjellet på anleggsvei. Du vil da komme til skilt som viser at det er 2,5 km gange ned til Gorsabrua.

 

 

Om Gorsabrua

 

Gorsabrua er en fagverksbru i Kåfjord kommune. Brua ble bygget i 2011 over fossejuvet Sabetjohk, som er et av de dypeste juva i Nord-Europa.

 

Brua er laget av aluminium og veier 10,5 tonn. Den er 1,5 meter bred, og har eit spenn på 53 meter. Gorsabrua ble produsert i Østerrike av Bitschnau GmbH, og den ble frakta med lastebil til Kåfjord-dalen.

 

Monteringa ble gjennomført på en parkeringsplass i nærheten av der hvor brua skulle stå. For å få frakta brua opp til juvet brukte de helikopter. 30.06.2011 ble brua flydd inn over juvet, og ble åpnet 20. august 2011.  

Kilde Wikipedia

Om artikkelforfatteren:

Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden