Ballblom er en plante vi forbinder med midtsommer, blomstereng og kulturlandskap. Ballblom er kåret til årets villblomst i 2019.

Norsk Botanisk Forening skriver om årets villblomst på sitt nettsted. Denne teksten om ballblom er derfor hentet fra Norsk Botanisk Forening.

 

Med sin sterke gulfarge lyser ballblom opp i engene våre, og den er en kjær blomst i buketter. Den er vanligst i Nord-Norge, og kan vokse høyt til fjells. Den er forholdsvis vanlig på Østlandet, spesielt i de nordlige fjellbygdene. På Sør- og Vestlandet er den ikke å finne.

 

På nedre Østlandet har denne arten gått ganske mye tilbake, og den er sjeldnere å se rundt Oslo og Akershus. Dette skyldes delvis at den vokste i fuktig blandingsskog som nå er grøftet og blitt til tette granfelt, og delvis at den vokste på gammeldagse enger som nå er oppdyrket, eller grodd igjen til skog.

 

Vi ser den fortsatt på litt fuktige steder langs små bekkedrag. Planten har en rak stengel som kan bli opptil 70 cm. Den kraftig gule blomsten minner om et kulerundt kålhode med 12-15 begerblad som ligger lagvis oppå hverandre, og som fullstendig dekker en krans av 5-15 bittesmå kronblad som har utviklet seg til nektarproduserende honningblad. Fruktene kalles belgkapsler, og inneholder mange frø pr. frukt.

 

 

Ballblom-blomsten er svakt velluktende, og trekker til seg insekter. Men det er bare den lille «ballblomfluen» av slekten chiastocheta som kan pollinere planten. Denne fluen finner veien gjennom alle lagene av dekkblader, og legger sine egg på fruktbladene.

 

Når fruktbladene utvikles til belgkapsler, bruker larvene frøene som mat. Den lille fluen er helt avhengig av frøene til ballblom, og planten er helt avhengig av fluen som pollinator.

 

Planten og blomsterfluen har derfor et symbiotisk forhold, en type gjensidig avhengighet som kalles obligat mutualisme. Dette er eksempel på et samliv mellom arter der ingen av partene kan overleve uten den andre.

 

Ballblom er vanlig i områder der husdyr beiter, men som andre arter i soleiefamilien inneholder planten det giftige stoffet anemonol. Derfor får den stå i fred for dyrene.

 

Kartlegg ballblom i sommer. Norsk Botanisk Forening vil at vi leter etter ballblom i sommer, og registrerer funn i artsobservasjoner.no.

 

De er spesielt interessert i funn fra Vestlandet, der det nesten ikke er registrert ballblom tidligere.

 

 

Kilder:

 

Norsk Botanisk Forening

Ballblomen i artikkelen har en dypere farve enn den vi finner vill i naturen. Denne blomsten står i Tromsø Botaniske hage.

 

Andre lignende artikler finner du i bloggen Ny utsikt   ( heidirudolfsen.com )

 

Om artikkelforfatteren:

Heidi

Heidi

Glad i kortreiste opplevelser i eget land, i egen landsdel, og i eget nærmiljø. Filosoferer, fotograferer og skriver. Har egen blogg NY UTSIKT www.heidirudolfsen.com.

Del på:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter