Handlekurv

Fellesbilde av turdeltakerne for "båltur i vakre kjekstadmarka".

Takk for turen: Høsttur i Kjekstadmarka

Søndag 26. oktober 2025 inviterte Fjelltid til høsttur i Kjekstadmarka. Invitasjonen fristet med en rundtur på cirka 12 km med oppmøte på Kleiver utfartsparkering. Den planlagte ruten skulle gå innom Huldrestien og de “verdensberømte” svabergene på Blåfjell, med Småvannsbu som et av målene. Det ble også lagt til rette for felles transport fra Røyken stasjon for de som ankom med tog.

Turen er nå gjennomført, og det ble en strålende dag for alle som deltok. Turlederne har skrevet følgende rapport fra opplevelsen:

Turrapport – Høsttur i Kjekstadmarka, 26. oktober 2025

En flott høstdag samlet vi 24 entusiastiske turgåere på Kleiver utfartsparkering for en rundtur i Kjekstadmarka, til tross for at det var spådd regn hele dagen. I god tradisjon så ble været mye bedre og sola tittet også frem. Turen gikk via Huldrestien og de verdensberømte svabergene på Blåfjell, før vi tok en lang og god pause rundt bålet på Breimannsåsen.

Høsten viste seg fra sin beste side med fine farger og frisk luft. Siste del av turen bød på litt ekstra spenst – vått underlag og noen sprett mellom steiner og pytter, men humøret holdt seg på topp hele veien.

Gleden var stor da en av deltakerne overrasket med nystekte vafler over bålet!

Alt i alt en sosial, hyggelig og minnerik dag i marka – med en gjeng som virkelig vet å kombinere turglede, latter og god stemning.

Vi takker for turen og gleder oss til vi ses på tur igjen, nye og gamle FjellTidere.

Turhilsen fra , Lene Thomas Are

Vil du bli med på FjellTidturer? Følg med i turkalenderen! 🙂

Kaffekjele i brennende bål

Høstbålet: Din guide til sunt bålvett.

Å tenne et bål i det fri er en av de eldste og mest grunnleggende friluftsopplevelsene. Men med denne gleden følger også et stort ansvar. Et uforsiktig bål kan forårsake enorme skader på natur og eiendom.

Her er en guide til sunt bålvett – for at bålopplevelsen skal være trygg, minneverdig og til glede for alle.

Turmennesker sitter rundt et bål

De viktige forberedelsene:

1. Sjekk bålforbudet Den viktigste regelen i Norge er det generelle bålforbudet, som gjelder fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne bål og bruke engangsgriller i eller i nærheten av skog og annen utmark. Forbudet gjelder ikke der det åpenbart ikke kan medføre brannfare, men vær likevel alltid på den sikre siden. Du har lov til å tenne bål på godkjente, tilrettelagte bålplasser.

2. Velg riktig sted Plasseringen er avgjørende for sikkerheten.

  • Velg et sted på bart fjell, grus, sand eller jord.
  • Ha god avstand til skog, tørt gress, trær, røtter, lyng og bygninger. En generell regel er å ha minst 5 meter avstand til alt brennbart.
  • Unngå å tenne bål på svaberg, da varmen kan skade fjellet og føre til at det sprekker.
  • Plasser bålet nært vannkanten. Dette gjør det enkelt å hente slukkevann, og faren for at brannen sprer seg er mindre.
  • Unngå steder der det er stor risiko for at vinden vil ta tak i gnister og glør.

3. Sjekk værforholdene Vind og tørke er dine største fiender. En liten bris kan raskt spre glør til tørt gress eller skog. Sjekk lokale brannvarsler og værprognoser før du drar ut. Hvis det er meldt tørt og vindfullt vær, er det best å la båltenningen ligge.

Vil du bli ukens fjelltider?

Slik fyrer du opp:

1. Samle materialer

  • Velg tørr ved: Bruk kun tørr og død ved som ligger på bakken. Unngå å hogge eller bryte av grener fra levende trær.
  • Kløyv ved: Kløyv veden i mindre stykker for å få god trekk.
  • Finn tennmateriale: Samle småkvister, never eller flis til å starte bålet med. Dette tørre, lettantennelige materialet er essensielt.

2. Bygg bålet Legg tennmaterialet i midten, og bygg opp bålet rundt. Den mest effektive formen er et pyramidebål eller pagodebål, der vedkubbene legges lagvis i en firkant, som et lite tømmerhus. Denne formen gir god luftgjennomstrømning og en jevn og god flamme.

3. Tenn på Tenn på tennmaterialet i midten. Bruk en lang lighter eller fyrstikker for å unngå å brenne deg. Når de tynne kvistene har tatt fyr, kan du gradvis legge på større vedstykker.

Grille marshmellows over kveldsbålet

Etter bålkosen: Slukking.

Et bål er ikke slukket før det er helt kaldt. Mange branner starter på grunn av ulmende glør som blåser opp igjen.

  • Hell rikelig med vann: Døs bålet med masse vann. Vær grundig, og hell vann over alle deler av bålet.
  • Rør i asken: Bruk en pinne eller spade til å røre rundt i asken og se etter glødende partikler. Hell deretter mer vann over.
  • Kjenn etter varmen: Test med hånden! Hold hånden over asken. Hvis det fortsatt er varmt, er det ikke trygt. Hell på mer vann og rør på nytt.

Ved å følge disse enkle reglene, kan du nyte magien ved et bål og samtidig vite at du tar vare på den naturen som gir oss disse fantastiske opplevelsene.

Båltur i vakre Kjekstadmarka 26. oktober.

Elisabeth Sletten: – Jeg bruker skogen som min treningsplass og lekestue

Elisabeth Sletten, opprinnelig fra Nord-Norge, har alltid hatt et friluftshjerte. Nå bosatt i Oslo, finner hun stadig nye måter å nyte naturen på, enten det er korte, innholdsrike turer eller overnatting i fjellet. For Elisabeth er naturen mer enn et sted – det er en kilde til ro, refleksjon, og uendelig glede.

En iskald natt i Drevsjø med en gradestokk nedi -31 på det kaldeste

Les den fantastiske skildringen fra to småbarnsfedre som tok turen til Drevsj en helg i slutten av november.

Middag på bålet

Det er ofte enklest å pakke med seg en pose pølser på båltur, og det er utrolig godt det også. Men med en liten innsats kan du lage utrolig gode og enkle retter på bålet. Og de tar ikke lange stunden å lage heller. Les videre for enkle alternative middager på bålet.

Kæmpguiden

Skal du på kæmp? Her får du gode tips og råd for at du skal få mest ut av turen.

Mat på tur

Hurra for allemannsretten og vår flotte natur. Flere har fått øynene opp for matlaging på bålet. Er ikke det flott?

Lanseringsfest for appen!

Kjære FjellTider! Takk for din tålmodighet og gratulerer med FjellTid-appen! Vi har kjempet oss i motbakker og hatt mye motvind, men takket være ditt eventyrlig turfølge har vi nå endelig nådd vår første topp!

Kjekke tips til din neste tur

Er det ikke slik at man kommer over noen kjekke turtips også glemmer man dem like fort? Jeg har samlet både nye og gamle triks som gjør din tur ett hakk bedre.

Test av Overbag PRO fra Halite

Det var en gang en kald vinternatt… En natt i februar skulle jeg utfordre meg selv og sove under tarpen i marka. For å ligge under åpen himmel, selv med tarp blir det kaldere enn inni et telt. Jeg har dermed testet ut overtrekksposen Overbag PRO fra Halite.

Du trenger faktisk ikke det frekkeste utstyret for å dra på vintertur

Selvfølgelig må man ha utstyr som funker og er i henhold til vær og vind. Men du trenger ikke et telt, sovepose, fjellski og pulk til mange tusen kroner. Heller ikke alt annet av duppeditter

Høstsamling i Skarveheimen 2020 – turrapport

Tidligere har FjellTid hatt høstsamlingene sine på Haukeliseter. I år ble valget Bergsjøstølen fjellstue i Skarveheimen i Hallingdal. Et meget bra valg. Landskapet der oppe bidrar til å senke pulsen med flere slag. Les turrapporten fra FjellTider Mårten.

Jomfruturen i hengekøya…

Gry har vært på tur med hengekøya og har skrevet et morsomt innlegg om hennes opplevelse av turen! Jomfruturen gikk nok ikke helt som planlagt..

FjellKæmpen: Årets høydepunkt

Da jeg var med på min aller første FjellTid-tur, høsten 2017 fikk jeg høre om en Kæmp. En Kæmp der kveldene nytes rundt bålet, med god mat, godt drikke og snop. En Kæmp der vi er helt for oss selv og i ett med naturen. Dette pirret min nysgjerrighet. Hva var dette for en Kæmp?

Hvordan ble FjellKæmpen til?

Fra 2 turvenner til mange FjellTidere. Hvordan startet FjellKæmpen og hva ble det av den? Les historien bak Nordens hyggeligste fjellfest.

Hvorfor oppleves det godt å sitte ved bål?

Mange erfarer at det å sitte ved bål oppleves godt. Både alene og sammen med andre. En spesiell stemning oppstår gjerne ved, eller rundt et bål. Er det tilfeldig?

Gjør som Camilla – Bli turleder for FjellTid!

Elsker du å dra på turer, på egenhånd eller sammen med andre? Syntes du det er gøy og spennende å organisere og passe på at alle har det fint? Er du en som kan ta vanskelig beslutninger og ha en lederolle for en gruppe? – Da bør du lese dette!

Tidligere ambassadør : Dina Brekke Hansen

Dina er ei energisk, utadvendt og blid jente som engasjerer seg i å gå på tur og ta bilder. Hennes motivasjon er å få flere til å engasjere seg og bli inspirert av bilder.

Tips og triks for å starte Ild

Nå kommer vi med tips og triks som du kan ta med deg ut på tur. Da snakker vi om noen forskjellige metoder man kan lage eller forbedre brennbart materiale på.

Turmat

Lei av den samme turmaten?

Kjedelig turmat? En av norges klassiske turretter må være pinnebrød, men er du lei av vanlig pinnebrød? Her er en variant som kommer til å gjøre turmat mer interessant!

Vidunderlig helg på Danebu Kongsgaard

25. til 28. januar 2018 arrangerte FjellTid vinterhelg på Danebu Kongsgaard for tredje året på rad. Dette var min andre FjellTid-tur og første tur til Valdres og den levde opp til forventningene. God mat, flotte folk, fantastisk vær og FjellTid-stemning så det holdt.

Alene i naturen

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg er litt for glad i å være alene. Muligens litt på grensa til å være en einstøing. Av alle de nettene jeg har sovet ute i år, har det kun vært én gang at jeg ikke har sovet alene.

Hei alle turentusiaster

Mitt navn er Karoline og jeg er nyfrelst turentusiast. Mitt alter ego er en skikkelig villmann/kvinne, men med begrensa turkunnskap og svært mørkredd har min turkariere tatt seg en lengre powernap fra alder 10 til nå.