Få tips til utstyr og aktiviteter for å lage mat ute med barna – helt uten bål. Bruk sansene og naturens smaker for en lærerik turmatopplevelse!

Friluftsliv er en arena for å lære nye ferdigheter. Å lage mat i naturen er både gøy og lærerikt. Det er også en fantastisk arena for å oppleve naturen med alle sanser – inkludert smaken! Ikke minst noe familien kan gjøre sammen. Uten forstyrrelse fra husarbeid og skjermer.

Lite barn spiser mat ute i det fri. Foran ligger en nyfisket fisk på ei fjøl.
Arkivfoto: Barnas basecamp

Huskeliste for matlaging uten bål
 

  1. Turbrenner/primus: Liten, stabil brenner + nok gass.
  2. Kjele og stekepanne: Lett, gjerne med non-stick.
  3. Kjøkkenutstyr:
  • Skjærefjøl og kniv (lær barna trygg bruk)
  • Sleiv/spade
  • Tallerkener, kopper og bestikk
  • Oppvaskbørste og biologisk såpe
  1. Termos: Varmt vann til suppe, kakao eller te.
  2. Beholdere: Gjenbrukbare til ingredienser.
  3. Vann: Nok til mat, drikke og vask.
  4. Søppelpose: Alt avfall tas med hjem.

Gi barna en uforglemmelig sommer: (posten fortsetter etter annonsen)

La barna bli med på matlagingen
Matlaging ute gir mestring og fellesskap – også for små barn. De kan bidra som:

  1. Pakker ingredienser og har ansvar for en egen pose. 
  2. Finner spiseplass og hjelper til å dekke på.
  3. Smaker før maten lages – søtt, surt, salt?
  4. Rører i gryta (når det er trygt) og blander ingredienser.
  5. Sanke urter og planter – med voksen veiledning. De voksne må godkjenne alt som skal spises. Velg planter man er 100% sikker på.
Foto: Siv

Smaksett med ville vekster

Å finne og bruke spiselige ville vekster gjør matlagingen ekstra spennende for barna – og gir nyttig kunnskap om naturen.

5 spiselige vekster på sensommeren

  1. Brennesle – Unge skudd må kokes. God i supper og omeletter.
  2. Skvallerkål – Mild smak. Bruk som spinat i varme retter.
  3. Blåbær – Spises rå. Perfekt som snacks eller i grøt.
  4. Bringebær – Søte og gode rett fra busken.
  5. Geiterams – Blomster og blader i salat eller omelett. Mild smak.

Viktig: Plukk aldri planter du er usikker på! Lær deg å kjenne igjen de du skal bruke, og plukk dem i rene omgivelser(unngå planter i veikantet for eksempel). Noen planter burde ikke barn spise, selv om de i utgangspunktet er trygge. Eksempel er mjødurt.

Enkle matretter å lage ute med barn

  1. Pølser eller vegetarpølser – Stekes på panne, serveres i lompe/brød.
  2. Pastarett – Kok pasta, tilsett ferdig saus og litt vill timian.
  3. Omelett/eggerøre – Forbered egg hjemme, stek med urter som brennnesle eller geiterams.
  4. Havregrøt – Kok på brenner, topp med blåbær/bringebær eller syltetøy.
  5. Dessert – Friske blåbær eller bringebær med sukker, krem eller i pannekaker.

Matlaging ute gir mestring, naturopplevelser og fine minner – helt uten bål.

Gryterett på campingbord. Felles måltid på barnas basecamp. Matglede

Friluftsliv gir mange gode barndomsminner:

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden