Dypt inne i Norges mest majestetiske fjell, der stupbratte tinder rager over mørke daler og evige isbreer, hvisker vinden fortsatt gamle historier om skapninger som en gang hersket i skyggene. Dette er Jotunheimen – trollenes rike. La folkehistoriene løfte fjellturene til nye høyder!
Fjellenes mystikk og navnets betydning
Navnet Jotunheimen betyr «hjemmet til jotnene», og stammer fra norrøn mytologi. Jotnene, eller jotuner, var kjemper og naturvesener som ofte stod i motsetning til æsene – gudene. I folketroen smeltet begrepet jotun etter hvert sammen med troll, og Jotunheimen ble sett på som tilholdsstedet for disse ville og mektige skapningene.
Vil du holde deg oppdatert på turer i Jotunheimen? Sjekk ut fjelltidgruppa Jotunheimen.



Kom i gang med dine turer!|
Folkehistorier fra fjellheimen
Gjennom generasjoner har det blitt fortalt historier om møter med troll i fjellene. Her er noen av de mest kjente:
1. Trollkjerringa i Vistdalen
En av de eldste historiene forteller om ei trollkjerring som bodde i ei hule ved Vistdalen, et av Jotunheimens vakre dalføre. Hun var kjent for å stjele sauer fra bøndene i Lom og Skjåk, og det ble sagt at hun kunne kaste steiner over hele dalen i raseri. En natt, under et tordenvær, skal hun ha blitt truffet av lynet og forsteinet. I dag peker enkelte på en særpreget steinformasjon i fjellsiden og sier: «Der står ho ennå.»

2. Trollsteinen ved Besseggen
Langs stien til Besseggen finnes en stein kjent som Trollsteinen. Sagnet sier at et troll prøvde å hoppe over Gjende for å ta med seg ei budeie, men i det solen rant, ble det truffet av sollyset og falt ned – forsteinet til evig tid. Fjellvandrere stopper fortsatt opp og tar på steinen, i håp om at det skal bringe styrke eller beskyttelse.

Fjelltidsekken(2999kr) er en god følgesvenn på tur.
3. Trollene og Sognefjellvegen
Da Sognefjellvegen ble bygget på 1930-tallet, skal flere arbeidere ha fortalt at de hørte rare lyder om natta – tunge skritt, dype sukk og stein som ble flyttet på uforståelig vis. En gammel mann fra Lom hevdet det var trollene som var sinte fordi veien krysset deres gamle stier.

Folkehistoriene har levd fra munn til munn i århundrer. Ta med kulturarven med på turene og la dem leve videre i fremtiden.