Bær med vond lukt eller smak? Bærfisen er et insekt som kan ødelegge hele fangsten. Lær hvordan du unngår den under bærplukking i skogen.

Midt i sommerens høydepunkt – blåbærsesongen – finnes det én liten skapning som kan forvandle søte bær til vond smak og sure miner: bærfisen. Dette folkelige navnet høres kanskje komisk ut, men problemet er reelt for bærplukkere landet rundt. Så hva er egentlig bærfisen, og hvordan unngår du den?

bærtege, "bærfis", på et grønt blad.

Hva er bærfisen?

“Bærfisen” er ikke et vitenskapelig navn, men en populærbetegnelse folk bruker om visse stinkdyr i skogen, særlig de som tilhører familien Pentatomidae, kjent som skogstinkdyr.

Et vanlig mistenkt insekt er det grønne skogstinkdyret (Palomena prasina), som har en oval, flat kropp og ofte grønn eller brunlig farge. Disse insektene finnes i skogsområder, kratt og lyng – nettopp der blåbærene vokser.

Hvorfor kalles den “bærfisen”?

Navnet kommer fra insektets forsvarsmekanisme: Når det føler seg truet, utskiller det en illeluktende væske fra kjertler på kroppen. Denne væsken lukter sterkt og ubehagelig – noen beskriver det som en blanding av kjemikalier, gammel koriander og muggent treverk.

Hvis et slikt insekt havner i blåbærspannet eller på bærene, kan det sette lukt og smak på hele innholdet. Derfor kaller mange det for “bærfisen” – fordi den “fiser” på bærene og gjør dem uspiselige.

Hvordan påvirker det bærene?

  • Lukt: En tydelig, stikkende lukt som ofte gjør det vanskelig å bruke bærene.
  • Smak: Et bittert eller metallisk preg, som kan gjøre syltetøy og kaker uappetittlige.
  • Holdbarhet: Væsken kan også påvirke bærenes holdbarhet og farge ved lagring.
Fjelltidemblemet med teksten "bli medlem. Bli med oss på tur"

Hvordan unngår du bærfisen?

  1. Unngå ukritisk bruk av bærplukker
    Bærplukkere kan dra med seg både blader, insekter og annet rask. Dette øker sjansen for å få med deg bærfisen uten å merke det.
  2. Se gjennom bærene før du heller dem i spannet
    En liten sjekk underveis kan spare deg for hele spann som må kastes.
  3. Rens bærene godt hjemme
    Skyll bærene og fjern alt rusk og rask. Hvis du kjenner en sur eller bitter lukt under rensingen – vær på vakt.
  4. Oppbevar bærene luftig og kaldt
    Ikke la dem stå lenge i varm sol eller tett emballasje – det kan forsterke problemet hvis insektrester er med.
  5. Plukk for hånd når mulig
    Det gir deg bedre kontroll og reduserer sjansen for å få med ubudne gjester.

Er bærfisen farlig?

Nei, bærfisen er ikke giftig for mennesker, og væsken den skiller ut er ikke helseskadelig. Men smaken og lukten gjør at mange ikke klarer å spise bær som har vært i kontakt med den.

Bærfisen, det lille stinkdyret i skogen, er kanskje ikke en trussel mot helsa – men den kan være en stor nedtur for enhver bærplukker. Med litt ekstra oppmerksomhet og forsiktighet under plukking og rensing, kan du nyte deilige blåbær helt uten bismak.

Så neste gang du er i skogen med spannet i hånda – hold nesa oppe og øynene åpne for den lille sabotasjen kjent som bærfisen.

Litt om meg: Siv Lilja Verifisert FjellTider

Digital markedsfører og grafisk designer for FjellTid. Jeg er 39 år gammel og bosatt i Andebu. Opprinnelig fra Vikersund. Jeg er glad i natur og uteliv. Har en hund(samojed/ huskey/bordercollieblanding) som trenger mye turer!
Jeg er blant annet utdannet barnehagelærer og har 12 års fartstid i yrket. Friluftsliv og utforske naturen sammen med barna har vært en av mine mange lidenskaper i mitt arbeid. Jeg er nå nyutdannet digital markedsfører og skal jobber som digital markedsfører i fjelltid.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden