Å sanke mat i naturen handler om mer enn smak – det gir helsefordeler, styrker naturforståelsen og er en enkel vei til et mer bærekraftig liv. Gjør det riktig og du kan servere sunn og god mat.

Spiselige ville vekster er i sesong, og våren er den ideelle tiden for å komme seg ut og sanke. Naturen bugner allerede av smakfulle og næringsrike vekster, og du trenger ikke gå langt – skattene finnes ofte rett utenfor stuedøra.

Sanking gjør turen mer meningsfull. Du får frisk luft, mosjon og samtidig med deg råvarer du kan bruke i kjøkkenet. Det er en enkel og bærekraftig måte å knytte seg til naturen på. Sanking kan gi fantastiske turer enten om du gjør det alene eller sammen med andre. Det er meditativt å gå på jakt etter ville vekster og desto større belønning i den maten du kan servere.

I fjelltidappen kan du finne din turgjengen.

Mann og kvinne går i skogen og har ryggen mot kamera. Løvskog i høstfarger.
En sanketur kan du gjøre alene eller sammen med noen.

Helsefordeler rett fra naturen

Mange spiselige ville vekster er rike på næringsstoffer:

  • Brennesle: Inneholder jern, kalsium og C-vitamin – styrker immunforsvaret og virker rensende. Brenneslesuppe er supert å servere til middag.
  • Ramsløk: Har antibakterielle egenskaper og kan støtte fordøyelsen. Når du sanker ramsløk, skal du være helt sikker på hva du plukker. Ramsløk kan nemlig forveksles med liljekonval og den er giftig. Liljekonvallen har bær, mens ramsløken har en blomst. Test ut ved å plukke et blad og gni den mellom fingrene. Lukter det løk, er det da Ramsløk og kan trygt sankes.
  • Skvallerkål: Mild og vitaminrik, fin i salater og som urtegrønt.
  • Løvetannblader: Virker vanndrivende og støtter leverfunksjonen.

Du kan lage brenneslesuppa på bål, eller ha det med i en termos. Fjelltidshoppen har bestikket du trenger. Chomp camping bestikksett(kr. 99,-)

Brennesle
Brennesle kan bli til deilig brenneslesuppe.

Trygg og bærekraftig sanking

  • Vær sikker på hva du plukker: Bruk en god sopp- eller plantebok, sankeapp eller bli med på kurs. Plukk aldri noe du er usikker på.
  • Unngå forurensede områder: Hold deg unna veikanter, industriområder, jorder som sprøytes og hundeluftingsplasser.
  • Høst med måte: Ta kun det du trenger, og la røtter og deler av planten stå igjen. Ikke tøm et område – naturen skal ha nok til insekter, dyr og videre vekst.

Å sanke spiselige ville vekster er en naturnær aktivitet som gir både mat, mestring og mosjon. Alt du trenger er en kurv – og et lite dytt ut døra. Det kan også være en morsom og engasjerende aktivitet for barn.

Trenger du flere grunner til å komme deg ut? Fjelltid har mange turtips.

Litt om meg: Siv Lilja Verifisert FjellTider

Jeg er 39 år gammel og bosatt i Andebu. Opprinnelig fra Vikersund. Jeg er glad i natur og uteliv. Har en hund(samojed/ huskey/bordercollieblanding) som trenger mye turer!
Jeg er blant annet utdannet barnehagelærer og har 12 års fartstid i yrket. Friluftsliv og utforske naturen sammen med barna har vært en av mine mange lidenskaper i mitt arbeid. Jeg er nå nyutdannet digital markedsfører og skal jobber som digital markedsfører i fjelltid.

Del VIA:

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Hva er din villmarksdrøm?

Hva er din villmarksdrøm, eller har du allerede gjennomført din villmarksdrøm? FjellTid-ambassadør Thomas Eliassen har ett fokus, ett mål – leve villmarksdrømmen,

Drømmen om Svalbard

Klemt mellom mektige fjell, fjord og breer ligger Longyearbyen. En by som preges av en uhyre spennende fortid, med gruvedrift og fangst.