Første gangen jeg kom til Røssdalen hadde jeg visse forventninger. For du vet. Man ser jo bilder både på instagram, facebook eller på FjellTid, før man velger å dra et sted nå til dags. Og det er ikke alltid en god ting å ha store forventninger på forhånd. Men i dette tilfellet overgikk realiteten forventningen. Faktisk så mye at jeg har vært der flere ganger siden.

Annonse:

Jeg er egentlig en person som liker å oppleve nye steder og utforske ukjente destinasjoner. Men akkurat når det gjelder Røssdalen, så er det noe som drar meg tilbake hit, igjen og igjen.

 

Røssdalen er godt gjemt i Øvre Espedal i Forsand Kommune. Det er allikevel ikke vanskelig å finne frem. Turen starter ved en stor og fin parkeringsplass. Her finnes både toalett og informasjon om området. Fra parkeringsplassen og inn til Røssdalsvatnet går turen på en fin grussti. Det er ikke lange biten dit, men her møtte jeg mitt første WoW-øyeblikk. Dalen som er en skyggedal virker magisk og spennende uansett årstid, men inntrykket jeg fikk når vi var der i januar var helt fantastisk.

 

 

Videre går turen langs Røssdalsvatnet på en ganske så steinete sti, og denne kan være både glatt og delvis under vann tidlig på våren. Men vi har aldri erfart at det er ufremkommelig allikevel. Vi har opplevd vannet speilblankt og rufsete. Uansett er det er fin opplevelse å gå langs vannkanten med stupbratte fjell på begge sider.

 

 

Når vannet er passert kommer man inn i et herlig skogsparti. Her er det lurt å følge merkingen av turstien. Selv om man ikke kan gå seg vill her, er det til tider et ganske fuktig i terrenget. Så vil du holde deg tørr lengst mulig finner du de røde merkene. Disse er forresten både på trær og steiner, så følg godt med. Vi har «mistet» stien flere ganger ved å være uoppmerksomme.

 

 

Etter et lite parti av turen med skog, åpner plutselig Røssdalen seg opp til en frodig slette. Jeg får den samme positive opplevelsen hver gang jeg har kommet dit. Det er bare noe med hele stedet. Jeg blir glad, får gode vibes og masse energi.

 

Foto: Veronica Christoffersen Reime

 

Her er det supert å sette opp en camp, både med telt og hengekøye. Du har elva like ved, og Forsand kommune har satt opp et toalett her også. Du har alt du trenger, noe som gjør dette til et fint sted å ha barn med på tur.

 

Foto: Veronica Christoffersen Reime

 

Men vi har ikke avsluttet turen her. Fra lysningen i Røssdalen kan du gå videre til Indravatnet. For å komme dit har du to valgmuligheter. Den ene er å gå/klatre over en ur med store kampesteiner, den andre er å forsere elva og følge stien på den andre siden av dalen. Uansett er det lurt å ta hensyn til både værforhold og vannføringen i elva før du velger rute. Steinura kan være glatt ved nedbør og elva kan bli ganske stor og stri. Men begge turalternativene er så spennende!

 

 

Første gangen vi prøvde å komme oss over ura, endte det med at vi måtte snu. Et islag oppå steinene gjorde det for risikabelt å gå. Turen over ura er godt merket, men det må klatring til flere steder, så greit å ha fotfeste. Den andre gangen var vi der litt lengre utpå våren og opplevelsen er ikke til å beskrive. Så urørt og gammelt. Og så Ringenes Herre aktig. Været var grått den dagen, men den trolske atmosfæren får du nok uansett vær. Turen over tar litt tid, fordi man må være forsiktig, men absolutt verd det.

 

 

Velger du stien på andre siden av dalen følger den, i det store og det hele, elva oppover, eller nedover på turen hjem. Her går man i skog hele turen. Mange fine steder ved elva, hvis det frister å ta et bad i fjellvannet. Men her må du altså krysse elva for å komme tilbake til parkeringsplassen. Vannstanden i elva kan variere men det er merket hvor du kan krysse. Om sommeren er det visstnok lettere enn om våren. På turen vår dit i mars måtte vi jo prøve å krysse den elva. Litt skummelt, men også veldig gøy. Vi følte oss supertøffe etterpå.

 

 

Uansett hvem av alternativene du velger så møtes stiene igjen ikke langt fra Indravatnet. Men bilder derfra må jeg dele en annen gang. Vi har ikke kommet oss dit på noen av turene våre enda. Sist vi var der var vi ikke langt unna, men på grunn av været måtte vi snu etter matpausen vår, Så det er målet neste gang vi besøker Røssdalen, å komme helt frem til Indravatnet. Og etter det jeg har hørt er dette også et flott sted å få med seg.

 

 

Det jeg liker aller best med Røssdalen er den store variasjonen i naturen. Fra frodig og mosekledt skog, til åpne sletter, elver, vann og store steinurer. Du kan selv velge hvor opplevelsesrik tur du vil ha, både av lengde og innhold. Enten du ønsker en lettgått, men fin tur eller om du liker de litt mer «ekstreme» lengre turene. Det skal visstnok være gode fiskemuligheter her, selv om jeg også har til gode å prøve det. Bare husk å løse inn fiskekort.

 

Foto: Veronica Christoffersen Reime

 

Kort oppsummert er Røssdalen en dal som har alt, og den har blitt en av mine favorittdestinasjoner i Rogaland. Du har også mulighet til å besøke Fossjuvet og Vinddalen som er i samme området, hvis du ønsker å ha et lengre opphold her. Uansett er turen til Røssdalen verd et besøk. Den er bare tipp topp tommel opp.

Annonse:

Likte du artikkelen?

Share on facebook
Del på Facebook
Share on twitter
Del på Twitter
Share on linkedin
Del på Linkdin
Share on pinterest
Del på Pinterest

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter