Her får du både inspirasjon, litt forskningsdryss og en håndfull utfordringer som kan gjøre turen din enda mer minnerik – både for deg selv og for de du møter på veien.

Naturen gjør deg glad – på ekte
Dette er ikke bare noe vi sier for å få folk ut av sofaen og over dørstokkmila. Forskning viser at tid i naturen kan:
- Senke stressnivået
- Øke følelsen av ro og lykke
- Forbedre humøret
- Gi bedre søvn
- Og – ikke minst – gjøre oss snillere og mer generøse
Jepp! Studier viser faktisk at vi blir mer åpne og hjelpsomme etter litt tid blant trær og fuglekvitter. Kanskje fordi det får oss til å kjenne oss som en del av noe større – av jorda og helheten. Eller kanskje fordi det rett og slett er umulig å være sur når man ser et ekorn spise sopp.
Det handler ikke om Strava eller stolpejakt
Glede i naturen handler ikke om å logge flest kilometer, samle flest topper eller få høyest puls på Strava. Den trenger ikke å måles. Den kommer ikke nødvendigvis som belønning etter blodsmak i munnen. Noen ganger ligger gleden i å gå sakte. I å stoppe opp. I å sette seg på en stein og bare kjenne på at man er. Kanskje er det akkurat da gleden sniker seg inn – når vi ikke prøver å få til noe, men bare lar naturen virke.
Bli med på:

De små øyeblikkene som gjør hele forskjellen
Gleden kan ligge i lyden av barnelatter i motbakke. (ok, det er ikke sikkert at det skjer så ofte. ) Eller i stillheten som oppstår når to går sammen uten å trenge å si noe. Den kan komme i form av regn på jakka, lukten av ferskt granbar, eller et smil fra en fremmed.
Du trenger ikke bestige noe som helst. Bare det å komme deg ut, gjøre noe annet enn hverdagen, og være i naturen er i seg selv en kilde til glede. Da kan vi finne frem igjen til gleden som er en av våre grunnfølelser, men som ofte blir dekt til av mange lag av hverdagslig stress, gjøremål og forventninger.

Når vi skrur ned tempoet, skrur vi opp gleden
I naturen skjer det noe med tempoet vårt. Vi mister litt av hastverket, og får tilbake sansene. Plutselig kjenner vi hvor godt det lukter av fuktig mose. Vi legger merke til farger, former og lyder som ellers glir forbi. Det er som om kroppen og hodet lander litt mer i seg selv – og det åpner rom for glede.
Gleden kan ligge i det å bare være. Å ikke skulle prestere, levere, sammenligne eller imponere. I naturen er det ingen som måler deg, og trærne bryr seg ikke om du har hull i sokken eller ikke har trent på tre uker. Det er en slags frihet i det. Og frihet – det smaker som glede.
Det er som om både kroppen og hodet får litt mer rom. Det vi vanligvis stresser over, får plutselig ikke plass. Og i det tomrommet? Der kan gleden få vokse.
Fellesskap på stien
Noe av det fineste med naturen er at den åpner opp for ekte samvær. Enten du går alene og hilser på de du møter, eller du deler turen med noen du er glad i – det skjer noe i møte mellom mennesker ute. Gleden vokser når vi speiler den i andres smil.
Det å dele matpakken på en fjelltopp, få latterkrampe over en altfor bratt sti, eller synge høyt sammen fordi ingen andre hører – det knytter bånd. Og det gjør naturopplevelsen til mer enn bare utsikt og puls. Det gjør den til noe du bærer med deg. En “husker du da vi…”-historie. En sånn som varmer lenge etterpå.

For meg er turene med barna en spesiell kilde til glede. Der er det ingen skjermer. De finner tilbake til leken – det er jo umulig å ikke klatre på trær som ber om det! Samtalene blir dypere, friere og mer levende enn hjemme. Og det å gjøre noe sammen, være på tur som et fellesskap – det gir en glede som varer lenge etter at vi har kommet hjem.
7 Gledesutfordringer – turbonus for deg (og verden)
Naturen er et perfekt sted for å spre litt smil, skape små magiske øyeblikk og gjøre verden bittelitt varmere – en fjellvandrer av gangen.
Her er noen utfordringer du kan ta med deg på neste tur:
1. Gi en “klam” til noen du møter
En klem, altså. Eller en «klam» som vi kaller det på tur, når alle er svette og lykkelige.
Bli med på:
2. Legg igjen et gladkort i turboka
Skriv noe oppmuntrende: «Du er sterkere enn du tror.» «Du klarte det» «Stolt av deg, du ga deg ikke»
3. Gå med et kostyme eller morsomt skilt på tur
Hvorfor ikke overraske marka med en dinosaur? Eller bær et skilt der det står: «Tar imot komplimenter og Kvikk Lunsj»

💬 4. Gi turfølget komplimenter med jevne mellomrom
«Du går som en fjellgeit med stil.» Jo mer kreativt, jo bedre!
📸 5. Lag et “gledemoment-bilde”
Knips noe rart, vakkert eller uventet: En stein som ser ut som et hjerte? En sky som ser ut som en flamingo? Del det – eller behold det som et morsomt minne.


FjellTid Sekken, den ultimate følgesvennen for ivrige eventyrere.
Sjekk ut FjellTid Sekken.
6. Lag et lite gledested i skogen
En malt stein med hjerte. En lapp i et tre: «Du er glitter i hverdagen.» En gledes labyrint av kongler. Noen vil finne det – og kanskje smile hele veien hjem.
7. Syng litt mens du går
Lavt eller høyt. Gjerne med ny tekst. Gleden smitter, selv om tonen er litt skjev.
Klar for tur?
Neste gang du snører fjellskoa – ta med deg mer enn bare niste. Ta med en liten dose galskap, litt varme, og masse glede.
Naturen gir oss så mye. Tenk så fint å kunne gi litt tilbake – til de som går bak oss på stien, til de vi møter underveis, og til oss selv.
Husk: Du trenger ikke være fjellgeit for å være gledesspreder
Det handler ikke om hvor langt du går – men hvem du velger å være på veien!
Kanskje du blir den som gjør at noen smiler for første gang i dag. Kanskje du inspirerer andre til å spre litt glede neste gang de går ut.
Og det aller fineste? Når vi gir glede til andre, så får vi den nesten alltid tilbake – med renter.
God tur – og god gledesprederferd! 💛
Vil du ha er kunnskap om hva det å prioritere gleden kan ha å si for ditt liv eller inspirasjon til flere gledesstunt?
Følg meg på gledessprederne.no på Facebook, Instagram og TikTok.
