I denne artikkelen blir vi kjent med norske Amy Mir og britiske Wendy Searle som begge måtte lære seg det meste i voksen alder før de kunne gjennomføre sine ekspedisjoner.

Annonse:

Mot Nord og mot Syd

I 2018 valgte Amy å gå 750 kilometer på ski langs Finnmarksgrensa til Finland. Med tidvis nysnø opp til hoftene og i temperaturer som kunne krype ned mot – 40 grader, dro Amy med seg to pulker med mat og utstyr til seg selv og  hunden Dee Dee 45 dager på vinterekspedisjon.

For Wendy var det å ta seg alene på ski fram til Sydpolen den store drømmen. I løpet av 42 to dager og 473 timer skigåing gikk hun de 720 kilometer det tok henne å komme fram til Sydpolen, selvforsynt og uten assistanse. Hun ble den syvende kvinnen i rekken til å klare det. Norske Caroline Mikkelsen var den første av de syv.

«Blod, svette og tårer»

Verken Amy eller Wendy er «født med ski på beina». Lysten til å mestre skigåing kom med drømmen om å ta ut på vinterekspedisjon. For Amy var det i en alder av 20, mens Wendy hadde rukket å passere førti. Mangel på erfaring gjorde læringskurven bratt. Det meste var nytt. Det måtte trenes, øves og terpes om og om igjen. Hver ekspedisjon krevde nøye og timevis med planlegging.

Veien fram til startpunktet for ekspedisjonene kunne i perioder føles  tyngre enn å dra en tunglastet pulk hundrevis av kilometer i kulde og nådeløst vær. Det var møter med folk og sponsorer som ikke hadde tro på at man var i stand til å klare det, det var tvil og det var uro for det som kunne gå galt.

 

 

Wendy på 60 kg skulle dra en pulk på 80 kilo. I tillegg å følge opp de fire barna og en fulltids jobb, trente hun ti timer i uken for å gjøre kroppen i stand til å klare den fysiske påkjenningen som ventet henne. Kroppen måtte også lære seg å mestre kulde. Isbading og vintertrening i Norge inngikk i forberedelsene til Wendy.

Under selve ekspedisjonene gjaldt det å holde ut, når kroppen var sliten og kald, når savnet etter sine egne trengte seg på og når irritasjonen tok over for gleden av å mestre. Amy tok seg inn til sivilisasjonen for å fylle på med mat og drikke underveis. Det ble korte, men kjære avbrekk fra livet alene med hund i telt.  Den eldre Wendy viste at hun hadde hatt tyngre dager enn de hun opplevde på vei mot Sydpolen. Det ga henne trygghet om at hun var sterk nok til å mestre de utfordringene som møtte henne i løpet av sine 42 dager alene.

 

«Kan jeg, kan du!»

Allerede andre dag på ski mot Sydpolen var Wendy fast bestemt på at denne første ekspedisjonen ikke skulle bli hennes siste. Januar 2020 nådde hun Sydpolen, 12 kilo lettere og med to tenner mindre. Målet var nådd og i likhet med Amy holder hun fast ved at dersom hun kan, kan andre. De er begge tydelige på at ekspedisjonene ikke hadde latt seg gjennomføre uten disiplinert trening, målrettet planlegging og den uunnværlige støtten fra familie, venner og sponsorer.

 

 

Å være alene ute i naturen var i utgangpunktet ikke naturlig for stavangerjenta Amy. Det var noe hun måtte lære seg i voksen alder og sammen med andre. Som turleder er Amy opptatt av at det er de mindre turene som bygger erfaring og som kan ta en videre mot et større turmål, slik det en vinterekspedisjon er. Hennes fremste råd er å bli medlem i et turmiljø, bli kjent med andre turfolk og bygge erfaring og mestre turlivet over tid.

 

 

Wendy og Amy kan man følge på @betweensnowandsky og @ekspedisjonsjenta

Annonse:

Likte du artikkelen?

Share on facebook
Del på Facebook
Share on twitter
Del på Twitter
Share on linkedin
Del på Linkdin
Share on pinterest
Del på Pinterest

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter