«Tap for all del ikke lysten til å gå: jeg går meg til det daglige velbefinnende hver dag og går fra enhver sykdom; jeg har gått meg til mine beste tanker og jeg kjenner ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den.» – Søren Kierkegaard.

Det trykker i brystet, blir trangt rundt halsen, tungt å svelge, tungt å puste, jeg blir varm, kvalm og en uro, som kjennes ut som har rotfeste i magen, sprer seg utover kroppen og ut i fingertuppene. Tankene i hodet er nå like flokete som håret mitt etter noen dager på tur, eller som den langlina som du bare nett skulle dytte ned i sekken… hele kroppen er i panikkmodus. Det er kaos. Krig. Og det eneste kroppen vil er å flykte fra en kamp den ikke tror den overlever.


Når jeg var yngre brukte jeg å trø frem og tilbake på gulvet. Ingen nærkontakt. Alt som var av gensere med hals kunne jeg bare glemme, alt måtte vekk fra halsen. Frie alle luftveier. Åpne vinduet. Frisk luft. Og å gå frem og tilbake…. Være i konstant bevegelse. Puste. Ikke gjøre noe annet enn å bevege meg. I verste fall kunne jeg holde på noen timer før jeg omsider kunne stoppe opp.


Jeg er ikke like plaget i dag. Det er i grunn lenge siden jeg har følt på dette så sterkt. Men når livet butter imot så kjenner jeg igjen de tidlige tegnene. Aller først kommer trykket i brystet deretter begynner uroen å murre i magen. Da vet jeg at det eneste jeg kan gjøre er å bevege meg. Gå. Så da går jeg. Men jeg går hver eneste dag, om det er småturer i nabolaget eller om det er ekspedisjonsturer over flere dager. Å gå ute i naturen gir meg den følelsen av at «noe slipper taket». Det er lett å puste, tankene, om de er der i det heletatt, er sortert og organisert – det er lettere å ta en avgjørelse på tur for å si det slik. Og uroen…. den finnes ikke! Om det rørsler i kroppen så er det bare nysgjerrighet og et snev av adrenalin etter å utforske nye steder og alt det øynene får med seg av begeistring, som ikke er rent lite!


Angst er en naturlig reaksjon. Alle disse tegnene gir meg beskjed om å flykte. Om at kroppen trenger fri fra noe, vekk fra noe, få utløp for noe.


Det ligger i min natur – å gå fra angsten. 
#Gåfraangsten #Detfunker

Om artikkelforfatteren:

Anja Damstuen

Anja Damstuen

Jente på 29 år bosatt i Lærdal

Del på:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Relaterte saker

Mer fra FjellTiden

Innstillinger for personvern

Nødvendige

Dette er informasjonskapsler som brukes for å holde deg innlogget og generellt sørger for at du kan bruke de mest grunnleggende funksjonene på FjellTid.no.

wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, wp-settings-time, peepso_last_visited_page, PHPSESSID, __distillery

Annonsering

Disse informasjonskapslene holder orden på våre annonser inne på FjellTid. Dette er grunnlaget for mye av våre inntekter.

advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_visitor_referrer

Analysering

Disse informasjonskapslene holder orden på statistikk og analysering utført av Google Analytics.

gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect
gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_metric, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, collect, r/collect

Netthandel

tribe-event-tickets-plus-meta-hash, wc_cart_hash_#, wc_fragments_#, wp_woocommerce_session_#, __stripe_mid

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for å selge billetter til turene/aktivitetene vi arrangerer. Dette er noe av vårt livsgrunnlag.
__stripe_mid

Nyhetsbrev

Disse informasjonskapslene brukes i sammenheng med nyhetsbrevoppsettet vårt. Nyhetsbrev er er noe av det som skaper vårt livsgrunnlag.

newsletter